Украјина купује два британска миноловца

© Sputnik / Екатерина Кейзо / Уђи у базу фотографијаУкрајински брод испод Керчког моста
Украјински брод испод Керчког моста  - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Украјина ће купити од Велике Британије два противминска брода типа "Sandown", пише одески лист "Думска", позивајући се на неименоване изворе.
Према подацима листа, бродови ће бити купљени ове године. Специјално ради потписивања уговора о њиховој испоруци данас ће у Одесу допутовати председник Владимир Зеленски.
Како се наводи, бродови су направљени деведесетих година прошлог века. У састав краљевске флоте се налази 15 миноловаца овог типа, од којих су 2000-их година три била предата Естонији и Саудијској Арабији.
Миноловци типа "Sandown" су дуги 53 метра, поседују два дизел мотора, као и електрични мотор за тиху пловидбу, максималне брзине 13 чворова. Ови борбени бродови су наоружани 30-милиметарским топом и са неколико митраљеза. Миноловци су предвиђени за потрагу и уништење морских мина.
У октобру прошле године прес-служба Министарства одбране Украјине саопштила је да меморандум који је потписао Зеленски са експортно-кредитном агенцијом Велике Британије предвиђа испоруку Кијеву савремених модела војне технике и најновијег наоружања, покретање производње одређене војне продукције у Украјини, као и изградња објеката за украјинску Ратну морнарицу.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала