Лукашенко позвао западне суседе: Дођите себи док није касно, избиће глобални сукоб

© Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко је у светлу јачања санкционог притиска на Минск позвао народе западних земаља које се граниче са његовом земљом и Украјином да „дођу себи“ и да изађу на крај са „полуделим“ политичарима који су „изгубили додир са реалношћу“.
„Обраћам се пре свега народима наших суседних земаља – Пољацима, Литванцима, Летонцима, Украјинцима – освестите се док није касно, доведите у ред политичаре који су полудели и изгубили додир са реалношћу“, рекао је Лукашенко у Бресту на церемонији посвећеној 80. годишњици почетка Великог отаџбинског рата.
Према његовим речима, регион је и сада, „као и пре 80 година“, на ивици глобалног сукоба и запитао се да ли су суседи научили лекције из историје.
„Санкције, провокације... Све хоћу да питам: да ли то намерно радите, хоћете да тестирате чврстину граница и патриотизам нове генерације Белоруса? Хајде да пробамо“, истакао је белоруски лидер.
Како је истакао, раније су државе „живеле као суседи, делиле парче хлеба“, а људи су посећивали једни друге.
Белоруски лидер је позвао да се сви заједно зауставе код те последње црте, „јер ће сутра бити касно“.
„Хајде да се зауставимо код те последње границе. Сутра ће бити касно. Зар је могуће да ће се међу Украјинцима, Литванцима, Летонцима и Пољацима према којима су се Белоруси одувек односили пријатељски, наћи ти који су спремни да жртвују свој миран живот ради безумља и амбиција појединих руководилаца тих држава, политичара које је, у ствари, баш брига за наш народ и на своје народе, њихове судбине и државност, нашу белоруску државност?“, пита се Лукашенко.
Он је истакао да Белоруси своју родну земљу, независност и суверенитет неће никоме дати, да ће издржати „у сваком случају“. Белоруски лидер је такође додао да се за Минск савремени свет не ограничава само на ЕУ – постоји „довољно одговорних земаља“ и целих региона са којима ће Минск наставити да тесно сарађује.
Истина је на нашој страни и ми смо наследници славног поколења које нам је подарило живот, слободу и независност“, поручио је Лукашенко.
Подсетимо, ЕУ је вела четврти пакет санкција против Белорусије, који укључује 78 физичких лица и осам компанија. Њима ће бити забрањен улазак на територију ЕУ, а њихова финансијска средства у земљама ЕУ ће бити замрзнута. Осим тога, спољнополитичка служба ЕУ објавила је изјаву према којој су САД, Канада и Велика Британија увеле синхронизоване са ЕУ санкције против Белорусије.
До сада се на „црној листи“ ЕУ налази 166 физичких и 15 правних лица.
ЕУ тренутно припрема и секторске економске санкције против Минска које могу утицати на прераду нафте и дрвну индустрију. Тачно време увођења ових ограничења засад се не наводи, а медији пишу да би могла да се појаве у августу или септембру.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала