Након топлог таласа – невреме у Европи: 44.000 муња за дан, поплаве, срушен звоник на цркви

CC0 / Pixabay / Невреме - илустрација
Невреме - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Јаки пљускови праћени грмљавином донели су преко потребно захлађење деловима западне Европе после првих летњих врућина, али су непогоде нанеле велику штету у многим државама.
Немачка метеоролошка служба саопштила је да су температуре на западу и северу земље током викенда пале са преко 30 степени Целзијуса на око 20 степени након јаке кише.
Француску су такође, после неколико врелих дана, погодиле јаке олује са грмљавином, због којих се срушио звоник на цркви у једном селу у централном делу земље. Олуја је нанела штету виноградима, а поплављене су куће и јавне зграде.
У Шампањи су ветрови достизали брзину 137 километара на сат, обарали дрвеће и рушили кровове.
Крупан град је оштетило аутомобиле и куће, а француска национална метеоролошка служба само у суботу регистровала је 44.000 муња.
Није забележен ниједан смртни случај као последица олуја, али у неколико земаља забележено је утапање људи док су спас од врелине тражили у базенима, језерима и рекама. 
Паклене врућине у Европи - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Да ли нас чека тропско лето: Познати метеоролог објавио прогнозу
Најмање 15 људи утопило се у Пољској током викенда, а спасиоци кажу да су најчешћи узроци утапања непромишљеност, прецењивање пливачких способности и пливање након испијања алкохола.
Полиција у Холандији саопштила је да су два тела пронађена у реци Вал, притоци Рајне. Идентитет жртава није потврђен, али је полиција у суседној Немачкој саопштила је да се опис тела подудара са описима две девојчице старости 13 и 14 година, које су прошле недеље нестале током купања у Рајни код Дуисбурга. Трећи тинејџер извучен је мртав из те реке у среду.
Укупно се више од 19 људи утопило у Немачкој током протекле недеље.
Полиција у Аустрији саопштила је да је 26-годишњак преминуо у недељу након скока са литице високе 40 метара на језеру Волфгангзе.
Москву је ове седмице такође захватио врели талас, а температуре су у недељу биле изнад 30 степени Целзијуса.
Европска комисија саопштила је у понедељак да спрема флоту од 11 авиона и шест хеликоптера за гашење пожара како би помогла земљама чланицама да се носе са шумским пожарима у наредним месецима, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала