Окршај Вучића и Камберија /видео/

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић је одговорио на провокације народног посланика Уједињене долине – СДА Санџака Шаипа Камберија истичући да не може да поверује у то да Камбери не жели да призна албанске злочине, а да само говори о српским.
„Могли сте да чујете да ми Срби нисмо ни свеци ни анђели. Зар Албанци нису чинили злочине, никада вас нисам чуо да о томе пичате. Тешко ми је да у ту причу поверујем“, рекао је Вучић у Скупштини Србије.
„Поменули сте да ће доћи Саранда Богујевци, може да дође. Она је жена која је прошла кроз пакао живота. Али она је примљена 2013. године у Београд да прича о страшном злочину над њеном породицом. А имам контра питање за вас, господине Камбери, а то је у вези са оних 10 локација за које смо тражили да буду ископане“, упитао је Вучић.
Председник Србије је упитао Камберија и ко ће да говори о злочину над породицом Шутаковић, где је троје деце убијени, злочиначки и заједно са оцем и мајком покопани тако да никада не буду пронађени.
„Они не могу да дођу у Приштину да вам говоре, јер нису преживели, али се ви њих нисте сетили. Разлика између између нас је и то што се ја сетим и Саранде Богујевци и Шутаковића. Али не разумем вас да држите нама придике, а сакрили бисте сваки злочин само зато што га је починио неки Албанац", нагласио је Вучић.
"Кад сте од нас чули нешто лоше о Албанцима? Ја не мислим да смо у било чему бољи од Албанаца", рекао је Вучић.
Шаип Камбери је пре тога рекао да будућност види у сарадњи са Србијом, али и да преговарачки тим треба да зна да разовара са људима чију су децу убијале српске снаге. 
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Вучић о косовском решењу: Не видим шта је компромис, а нисам за замрзнути конфликт /видео/
„Као припадник албанског народа ја видим перспективу у ЕУ, али и у нормализацији оодноса са Србијом. Формула суживота балканских народа јесте разумевање, све друго водило је у крваве сукобе. Сматрам да је бриселски дијалог једини механизам за нормализацију односа, иако сматрам да Брисел не показује довољно интересовање за то питање“, рекао је Камбери.
„Језик мржње и рециклирање термина из деведестих година нема место у дијалогу. Схватам да Србија заступа своје интересе, али Србија мора да схвати да преговарате са људима чију су децу убијали српски шкорпиони. Данас се мора схватити да је независност Косова резултат дешавања од распада Југославије“, навео је он.
Додао је да српска јавност мора знати да су извршена убиства албанског становништва и да су српске снаге вршиле распрострањене и организоване нападе на Албанце.
"Треба напоменути да свакодневно сатанизовање и вређање Албанаца и Косова, не иде у прилог дијалогу. Декларација о независности није прекршила Резолуцију. Ви сте се, председниче, дистанцирали од Вука Јеремића и његових тадашњих одлука у преговорима, а мислим да је потребно да се дистанцирате и од политике Слободана Милошевића. Данас Србија има проблеме са суседима, са Црном Гором, Хрватском, а односи са Албанијом зависиће од односа према Косову", рекао је Камбери.
Он тврди и да Србија системски ради на маргинализацији албанских мањина.
Вучић је након овог излагања Камперију рекао и да тај који му је диктирао текст није желео мир.
"И није му било до мира. Али Србија јесте за мир и због тога нећу да се извињавам никоме. Ни Куртију, ни никоме ко долази из Приштине", поручио је Вучић.
Камбери се поново јавио за реч и казао да и Вучић мисли стереотпно о Албанцима
"Па како ви мене овде доживљавате? Разлика између нас је да сте ви у периоду када су ти злочини почињени били министар, ја нисам“, рекао је Камбери.
Вучић је одговорио и рекао да му је познато да желе да га представе злочинцем што он никада није био.
"Разумео сам – овим је хтео да каже да сам злочинац. Знају они да нисам учестовао у догађајима тог типа на КиМ. Што не кажете људима колико реално има Албанаца да живи у Медвеђи, колико сте Срба избацили... Сад ћу да вам покажем који сам графит ја видео, ово је графит "Исус мрзи Србе". Имате ли да ми покажете овакве графите на било којој од џамија у местима где живе Срби", рекао је Вучић.
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала