„Пет плус два“: Немачка за затварање канцеларије високог представника у БиХ, објавила шта су услови

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Miłosz Pieńkowski/Cropped photo / Амбасада Немачке у Сарајеву
Амбасада Немачке у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Амбасадорка Немачке у БиХ Маргарет Убер изјавила је да та земља, заједно са осталим чланицама Управног одбора Савета за спровођење мира, тежи да канцеларија високог представника у БиХ буде затворена у „неком средњорочном периоду“.
Она је појаснила да је услов за затварање канцеларије високог представника испуњавање агенде „пет плус два“, а да је то посао домаћих лидера.
Према њеним речима, именовањем Кристијана Шмита као немачког кандидата на позицији високог представника, Влада Немачке жели да врати БиХ високо на међународну агенду.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2020
Руски амбасадор у УН предложио разговор о затварању Канцеларије високог представника у БиХ
„Истовремено, желимо да дамо нови замах испуњавању агенде „пет плус два“. Немачка Влада је убеђена да је функција високог представника и даље значајна за испуњавање цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, јачање стабилности и безбедности, као и за гарантовање територијалног интегритета БиХ“, рекла је Маргарет Убер за Независне новине.
Она је навела да присуство међународне заједнице у БиХ не може и не сме да ослободи домаће политичаре њихове примарне одговорности за судбину земље и њених људи, те нагласила да Дејтонски мировни споразум и даље има централно значење.
„Истовремено, посебно када је реч о Уставу БиХ, ми га не видимо као нешто што је начелно непроменљиво, промене морају бити могуће. На пример, спровођење одлуке „Сејдић и Финци“ Европског суда за људска права у смислу реформе изборног законодавства, захтевало би ограничену промену Устава“, напоменула је Маргарет Убер.
Она је навела да тренутно у ЕУ не постоје никаква размишљања о санкцијама или сличним мерама према земљама западног Балкана.
Подсетимо, план „пет плус два“, како је наведено на сајту канцеларије високог представника, подразумева следеће циљеве:
  1. Прихватљиво и одрживо решење питања расподеле имовине између државе и других нивоа власти;
  2. Прихватљиво и одрживо решење за војну имовину;
  3. Потпуна имплементација Коначне одлуке за Брчко;
  4. Фискална одрживост (промовисана путем Споразума о утврђивању сталне методологије за утврђивање коефицијената за расподелу средстава УИО-а и оснивање Националног фискалног већа);
  5. Заживљавање владавине права (демонстрирано путем усвајања Државне стратегије за ратне злочине, доношењем Закона о странцима и азилу и усвајањем Државне стратегије за реформу сектора правосуђа).
Поред ових циљева, Управни одбор Савета за имплементацију мира је такође утврдио два услова које треба испунити пре затварања канцеларије високог представника:
  1. Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању;
  2. Позитивна процена ситуације у БиХ од стране Управног одбора Савета за имплементацију мира заснована на пуном поштовању Дејтонског мировног споразума.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала