Путин и Меркелoва: Очувати сећање на трагичне догађаје од пре 80 година

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел
Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и канцеларка Ангела Меркел разговарали су телефоном поводом 80. годишњице од почетка напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез. Неопходно је очувати сећање на трагичне догађаје, истакнуто је у разговору уз поруку да је данас могуће осигурати безбедност Европе само заједничким напорима.
Меркелова је изразила саосећање да несрећом и патњама које је донео рат, саопштио је Кремљ.
Како је наведено у саопштењу, до разговора је дошло на иницијативу немачке стране.
„Обе стране су истакле значај очувања историјског сећања о трагичним догађајима тог времена. Владимир Путин је рекао су у Русији узели у обзир учешће Ангеле Меркел и председника Немачке Франк-Валтера Штајнмајера у меморијалним догађајима у Немачкој. Констатовано је да је за судбину послератне Европе кључни значај имало то што је превладано узајамно непријатељство, као и помирење руског и немачког народа“, наводе у Кремљу.
Такође, акценат је стављен на чињеницу да је данас осигуравање безбедности заједничког континента могуће само заједничким напорима.
Путин је информисао немачку канцеларку о резултатима самита са америчким председником Џозефом Бајденом који је одржан 16. јуна у Женеви.
Подсетимо, пре тачно 80 година нацистичка Немачка започела је напад на Совјетски Савез. Грађани широм Русије данас обележавају Дан сећања и туге.
Руски председник написао је ауторски чланак за немачки  „Цајт“ о преломним данима за читав свет.
Подсетимо, Меркелова је раније у видео-обраћању поручила да је дан кад је нацистичка Немачка напала Совјетски Савез за Немце разлог за срамоту, док је Штајнмајер изјавио да је рат нацистичке Немачке против СССР-а био крваво варварство. 
Канцеларка је у обраћању такође рекла да је Немачка дубоко захвална на томе што су јој совјетски народи пружили руку помирења, као и да је Немачка тесно повезана са Русијом историјским и економским везама и да је потребно одржавати дијалог са Москвом, упркос постојећим неслагањима.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала