Русија поводом 80. годишњице напада нациста на СССР: Не делимо победу на своју и туђу

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Вашингтону
Амбасада Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Русија не дели победу у Другом светском рату на своју и туђу, изјавио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов на догађају у амбасади посвећеном 80. годишњици напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез.
„Морам да кажем да не делимо ту победу као победу само совјетског народа или читавог човечанства. Захвални смо нашим партнерима, савезницима, који су учествовали у победи“, рекао је он.
Међутим, треба признати да је управо совјетски народ дао одлучујући допринос у поразу окупатора, додао је Антонов.
„Пре 80 година смо нападнути и дуж читавог обода западних граница огромна немачка војска покушала је да уништи СССР. Веома је важно што је читав совјетски народ – Руси, Татари, Азербејџанци, Туркмени , Киргизи, Украјинци и Белоруси – стајао раме уз раме и нико није размишљао о томе којој нацији припада. Мислили су само о једном, а то је како да заштите отаџбину“, изјавио је руски амбасадор.
Дипломата је подсетио да је земља претрпела огромну штету током рата.
„Немамо право да заборавимо тај тужан дан који нам је донео несрећу и од којег смо почели да бројимо преостале дане до наше победе“, нагласио је амбасадор.
Ангела Меркел се обраћа посланицима у Бундестагу - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Меркелова: Немци треба да се стиде дана када су нацисти напали СССР
Руски амбасадор учествовао је у акцији „Свећа сећања“ у Вашингтону посвећеној 80. годишњици почетка Великог отаџбинског рата (Другог светског рата). У понедељак увече су дипломате и запослени у служби војног аташеа Руске Федерације, представништва Министарства одбране за организацију и извођење војно-меморијалних радова у САД и ученици школе при руској амбасади запалили свеће у „Врту сећања“, који се налази на територији руског дипломатског представништва.
Учесници су минутом ћутања одали пошту погинулима на бојним пољима, у нацистичким концентрационим логорима и на окупираним територијама.
Иначе, Антонов, који је у марту враћен из Вашингтона у Москву на консултације због погоршања односа између две државе, одлетео је 20. јуна авионом у Вашингтон, што представља потврду да је недавни састанак руског и америчког председника, Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви био продуктиван будући да је повратак амбасадора била једна од ставки.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала