Спреман дипломатски скандал против Српске: Сребреницу излажу у Њујорку

© Sputnik / Роман Махмутов / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
У припреми нови дипломатски скандал и потез министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић. Без сагласности БиХ Председништва Турковићева са Свеном Алкалајем намерава да у седишту УН у Њујорку организују изложбу посвећену Сребреници.
За нови скандал осликан нескривеним намерама политичког Сарајева за хегемонијом и доминацијом Бошњака у БиХ, а за шта им је преко потребно међународно упориште, Турковићева је припремила опусе Сафета Зеца и Мерсада Бербера, циклусе "Егзодус" и "Сребреница".
Писмом о којем БиХ Председништво није ни говорило, а поготово договорило, од генералног секретара УН Антонија Гутереша  тражи да омогући одржавање привремене изложбе у седишту УН у Нјујорку.
„Њихови циклуси дела "Егзодус" и "Сребреница" приказују сребренички геноцид, те би изложба на улазу у Савет безбедности служила као подсетник онима који доносе одлуке, на значај и последице њихових одлука“, истакла је Бисера Турковић, министарка иностраних послова БиХ.
Последице изнуђених одлука УН-а јесу и стотине Срба убијених из демилитаризоване зоне од више од 3.500 убијених Срба у и око Сребренице. Неће изненадити, поручују породице српских жртава, да и том изложбом и својим неистинама покушају скрити истину.
„Међународна заједница је јасно стала на страну Бошњака, да су само њихове жртве, жртве, као да нас овде нико није убијао, као да нико није одговоран за наше жртве. Српске жртве се маргинализују и нас више ништа не изненађује“, истакао је Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница. 
Самовољно иступање и раније је било политика Бошњака, а како им међународни односи не иду у прилог“, председница Републике Српске Жељка Цвијановић оцењује да се грчевито боре да поврате раније позиције
„Сиромашна је бошњачка политика и када је у питању представљање унутра и представљање вани. Не слажем се са солирањем да у нашем међународном представљању доминира било ко на рачун неког другог. БиХ је сложена и на унутрашњем и на спољно политичком плану. Можете да идете да правите изложбу, али код куће не можете да разговарате с оним с којим требате да уредите ту кућу и двориште“, истакла је Цвијановић.
И председавајући Савјета Министара Зоран Тегелтија, има јасан став:
„Иницијатива само једног министра, дела министарства и онај коме је то упућено мора да има то у виду да то није иницијатива једне институције него појединца“, нагласио је Тегелтија.
Тај став деле и посланици и делегати из Републике Српске у Парламенту БиХ.
„Срби из дефанзиве морају прећи у офанзиву и доказати да ово што ради двојац је против свих народа у БиХ, а не може бити у корист бошњачког народа“, рекла је Душанка Мајкић, члан Комисије за спољну политику делегат из Републике Српске у Дому народа БиХ.
Мирко Шаровић, посланик СДС у Представничком дому ПС БИХ, истиче да је све мимо одлуке Председништва БиХ потпуно неприхватљиво.
„Уосталом, предсједавајући БХ предсједништва има пуно право да се обрати било коме и изнесе своју визију, а ви знате како би то било дочекано“, рекао је Шаровић.
Након недавног скандала, када се Свен Алкалај обратио Савету безбједности УН без сагласности Председништва БиХ, српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик рекао је да ниједан српски дипломата из БиХ, до даљег нема обавезу да се повинује налозима и инструкцијама својих шефова из реда другог народа, а посебно не инструкцијама МИП-а. Но, Турковићева се и даље труди да представљајући БиХ на свој начин докаже да је нефункционална и неодржива земља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала