Шта је угасило „Хабл“: Мистериозна грешка на најпознатијем телескопу у свемиру /видео/

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Телескоп Хабл у свемиру
Телескоп Хабл у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Телескоп „Хабл“ један од најпознатијих телескопа у свемиру и један од најјачих Земаљских телескопа, тренутно не ради. НАСА покушава да пронађе мистериозну грешку, због које је овај телескоп прешао у „безбедни мод“ рада, у ком су његови инструменти бескорисни.
Један од главних „Хаблових“ рачунара изненада је престао да ради 13. јуна, од када је телескоп у „сејф моду“, а научници НАСА покушавају да установе о чему се ради, наводи се у саопштењу америчке свемирске организације.
Ради се о рачунару задуженом за координацију и контролу свих научних инструмената на телескопу, што значи да не може да обавља своју функцију и да је потпуно бескористан, пише „Лајвсајенс“.
​Добра вест је да 31 годину стар телескоп НАСА има резервни компјутер, који може да буде укључен уколико стручњаци НАСА не буду могли да оспособе главни рачунар. Лоша вест је да стручњаци НАСА ни после недељу дана нису успели да шта је изазвало проблеме на „Хабловом“ рачунару.
„Прве индиције указивале су на то да је проблем у меморијском модулу. Када су оперативни тимови покушали да укључе резервни меморијски модул, нису успели у томе“, саопштила је НАСА.
Други покушај да се оба меморијска модула прикључе на мрежу такође је пропао 17. јуна, додала је НАСА. Телескоп има укупно четири меморијска модула, која сваки од два главна рачунара могу да користе у свако доба у нормалним условима.
Уколико онлајн покушаји не успеју, НАСА може да пошаље астронауте да поправе „Хабл“, као што је био случај 2009. године. Тада су астронаути на телескопу инсталирали два нова научна инструмента (широкоугаону камеру и инструмент за мерење ултраљубичастог светла) и заменили неке старе делове опреме.
То је била пета и последња шатл мисија на „Хаблу“. Међутим, тешко је веровати да ће НАСА слати астронауте, будући да се очекује да америчка свемирска организација ове године лансира нови свемирски телескоп „Џејмс Веб“.
„Хабл“ је имао проблема и у марту ове године, када је такође био у безбедном моду, али је тај проблем врло брзо решен.
Портпарол НАСА рекао је да нема временских оквира у којима ће нови проблем бити решен, јер стручњаци имају „више опција пред собом“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала