Ватикан тражи измену нацрта закона о борби против хомофобије

© AP Photo / Riccardo De LucaТрг Светог Петра у Ватикану
Трг Светог Петра у Ватикану - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Ватикан је протестовао због италијанског нацрта закона о борби против хомофобије, наводећи да би у садашњој форми, могао да ограничи верску слободу Католичке цркве у Италији.
Протестну ноту, о којој је лист „Коријере дела Сера“ данас први пут известио и коју је потврдио један ватикански званичник, послао је ватикански министар спољних послова 17. јуна на адресу италијанске амбасаде при Светој столици, објавио је Ројтерс.
Ватикан верује да закон, како је тренутно написан, крши Латерански пакт из 1929. године, који је Ватикан успоставио као суверену државу и који регулише односе између Ватикана и Италије.
Протест је упућен због такозваног „Зановог закона“, названог по Алесандру Зану, законодавцу Демократске странке хомосексуалне оријентације.
Ватикан страхује да би закон, у садашњој форми, могао довести до криминализације цркве у Италији због одбијања склапања геј бракова, противљења да хомосексуални парови усвајају децу или због одбијања предавања о теорији рода у католичким школама, према извору из Ватикана, пренео је Танјуг.
Закон је прошао у доњем дому италијанског парламента и о њему се тренутно расправља у одбору у Сенату.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала