Вучић о косовском решењу: Не видим шта је компромис, а нисам за замрзнути конфликт /видео/

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић представио је посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на Косову и Метохији. Он је рекао да пред нама није лак задатак и да је компромисно решење за косовско питање једино могуће, додајући да не види како би то компромисно решење изледало.
"Компромисно решење је једино могуће, али не видим како би то компромисно решење изледало. Ипак, морамо заједно да дођемо до компромисног решења“, навео је Вучић и додао да не види намеру код супротне стране да уопште размишља о компромисном решењу и да се код њих све свело на најбруталнију кампању против Србије.
Он је нагласио да ако не дођемо до компромисног решења да ћемо проблем Косова и Метохије оставити будућим генерацијама.
"Када чујем политичаре када кажу - понудићемо Албанцима широку аутономију. Па ниједан Албанац то неће да чује, немојте себе да заваравамо и лажемо, јер не постоји ниједан Албанац који то хоће да прихвати. Чујем онда како ми то можемо да им дамо... Мали смо ми да можемо нешто да одређујемо Француској, Немачкој и другим земљама, али смо доволно велики да можемо да себе штитимо од понижења", истакао је Вучић.
Казао је да то "велики" нису разумели, као ни Приштина и Аљбин Курти који му је рекао у Бриселу десет пута како је амерички председник Џозеф Бајден рекао да мора да дође до међусобног признања.
Председник Србије нагласио је да је издржао притисак када је био у Белој кући и имао храбрости да одбије када су му то тада тражили и да сада Курти мисли да може на то да га натера.

"Однос Срба и Албанаца на Космету један према 15"

На почетку излагања Вучић је истакао да није време за очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружује.
Он је додао да се проблем не решава одлагањем и да је потребан стратешки поглед у будућност.
Срби су од доминатног народа на КиМ, у Средњем веку, дошли до 11 одсто 1991. године", рекао је Вучић додајући да их је после било и мање, а нарочито након последњег великог егзодуса Срба и доласка међуанродних снага.
"Срба на Косову и Метохији нема више од 95.000, а Албанаца нема више од 1.350.000. Однос Срба према Албанцима је 1:15", рекао је он.
"То довољно говори о тежини са којом се суочава наш народ и наша држава. Урадили смо много тога чиме можемо да се поносимо. Просечно смо давали око 500 милиона евра за наш народ годишње. 2020. и 2021. завршићемо са чак 800 милиона евра датих за народ јужне српске покрајине", навео је Вучић.
"Исељавају се Албанци са КиМ, али се исељавају и Срби", упозорио је председник.
Он је поручио да нама није потребан замрзнути конфликт на КиМ, јер ако не дође до компромисног решења можемо да дођемо у ситауцију да неко одмрзне тај конфликт.
Вучић је рекао да људи у Београду који седе по кафићима лако причају о томе како нам је потребан замрзнути конфлит, али да тако не мисли наш народ који живи у тешким условима на КиМ и поготово у српским енклавама.
"Они не живе на начин као ми овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје да бисмо могли било када у бућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситауцију да неко одмрзне тај конфликт", навео је Вучић.
Председник истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнуји већ да је питање ко има право и ко жели или не жели да нечију децу враћа у мртвачким сандуцима сандуцима или да учини све што је могуће да такву ситуацију избегне.
Вучић додаје да може, такође, у Београду да чује како је битно само да што више пролази време по питању КиМ пошто ћемо ми бити све јачи, а Косово све слабије.
Како каже, економски је то тачно, а питање да ли је тачно и политички.
Вучић напомиње да западне силе свој суд неће променити шта год да се деси и да ће се и даље залагати за независно Косово или отцепљење Косова од Србије по сваку цену.

"Треба погледати како се Приштина наоружава и ко је наоружава"

Вучић је навео да Косово наоружавају Американци, Турци и Немци, од опреме, наоружања и обуке, као и да је то за приштинске борце, пошто они јесу организовани као права војска.
И нико не покушава да их заустави у кршењу Резолуције 1244, додао је Вучић.
Истакао је да је то наоружавање Косова ништа посебно ако се упореди са тим колико ми улажемо у наоружање.
"То није чак ни за бригу и то вам говорим ја, као неко ко је увек песимистичан. Али, за бригу је тренд који показују поједине земље Запада које желе да их додатно наоружају и опреме, па се питате због чега то раде, а они нас зашто ми то радимо. Ми то радимо јер имамо право на то, јер смо суверена и независна земља и нама је само важно да видимо стање јавног дуга и да ли то можемо себи да приуштимо", казао је.
Вучић је нагласио да они немају право на то јер тиме хоће да кажу да третирају Косово као суверену и независну државу, супротно међународном праву и уговрима који су потписани.
 

Србија издваја стотине милиона динара за КиМ

Говорећи о издвајањима Србије за КиМ, навео је и да је уложено у објекте СПЦ као и у 246 културних манифестација.
Навео је да је у те пројекте међу којима је и 37 манастира и цркава, као и народне кухиње уложено 248 милиона динара.
Вучић је прецизирао да је уложено у радове у манастиру Грачаница, од 72, 520 милиона динара, а за Високе Дечане, 19,399 милииона динара.
Указао је да приштинске власти не признају ни своје судске одлуке када је у питању земљиште тог манастира, а сваког дана стижу претње из Приштине и других крајева, напомињући да се ту чувају корени српства.
Вучић је навео да је уложено у радове и у манастир у Брњаку, богословију Кирила и Метохије, Пећку патријаршија 31 милион динара, као и за Бањску, манастир Девич, Будисавце, Богородицу Љевишку...
Напомиње да је улагано и за безбедност деце у школама, као и у здравство наводећи нова санитеткса возила и посао за више од 90 лекара и више од 400 медициснких сестара.
Посебно је истакао помоћ за наталитет у срспким средина, 10 000 динара за свако новорођено дете. Каже да је дато 22 милиона динара за 2 249 деце.
Вућић најављује да ће влади упутити захтев да у српским срединама повећа средства за новорођену децу.
Када је у питању пољопривреда навео је да је ове године издвојено 750 милиона динара, за механизацију, сточни фонд...и да је помоћ добило 1.600 пољопривредних домаћинстава, пренео је Танјуг.
Вучић је на посебној седници парламента представио Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала