Америка се меша у изборе у Бугарској: Санкције погодиле оне који су давали мито а не владу Борисова

© AP Photo / Jacquelyn MartinМинистарство финансија САД у Вашингтону
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
Бугарски новинар Георги Георгиев каже да америчке санкције против физичких лица представљају непосредан утицај на изборни процес у земљи јер обухватају оне политичке кругове који су се спремали да учествују на парламентарним изборима.
Подсетимо, 2. јуна америчко Министарство финансија је у оквиру Закона Магнитског увело санкције против тројице бугарских држављана и њихових предузећа: бизнисмена Васила Божкова, бившег посланика Дељана Пејевског и бившег заменика председника Државне агенције за техничке операције  Илка Жељазкова.
Министарство је у образложењу навело да су они били умешани у бројне корупционашке скандале. На пример, Божков, који поседује највећи казино у Бугарској, је наводно више пута покушао да подмити високо рангиране званичнике и да у земљи успостави путем којег би руски лидери могли да утичу на бугарске званичнике.
Пејевског и Жељзскова оптужују за покушај подмићивања и изнуђивања вредних информација од званичника. Пејевски је категорички одбацио оптужбе и позвао америчко Министарство да предочи доказе.
Божков, пак, сматра да се ту ради о рекетирању од стране бившег премијера Бојка Борисова и бившег министра финансија Владислава Горанова.
 
Одлуку Американаца бивша влада тумачи по своме, и то тумачење се заснива искључиво на „руском трагу“.
„Отуда и сталне изјаве о томе како више неће имати ко да лови руске шпијуне после одласка Борисова, да је ‘продужена рука Кремља’ наводно била разлог за смену Атанаса Атанасова са функције шефа обавештајаца и да је једини разлог за смену руководилаца обавештајних служби лежи у томе што су открили руске агенте “, навео је Георгиев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала