Бискупи ударили на Бајдена: Католичка црква би могла да „екскомуницира” председника

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
Америчког председника Џозефа Бајдена, због залагања за право жена на абортус, Католичка црква могла би да „екскомуницира”. Римокатолички бискупи у САД покренули су поступак да ускрате причест Бајдену, који редовно присуствује мисама и практикује верске обреде.
Упркос порукама из Ватикана да не политизују верско учење, Конференција америчких католичких бискупа је већином гласова, 168 за и 55 против, усвојила одлуку која трасира пут да се свим политичарима католичке вере који подржавају право жена на побачај забрани причешће у цркви.
Бајден, други амерички председник католичке вероисповести после Џона Кенедија, у првој реакцији на исход гласања бискупа поручио је да је причест приватна ствар и да не очекује да ће се то догодити – да буде ускраћен за чин примања свете тајне.
Њему је, пак, раније било ускраћено причешћивање, и то 2008. у црквама у Пенсилванији и годину дана касније у Јужној Каролини, а на сам дан инаугурације председник Конференције католичких бискупа САД надбискуп Хозе Гомез из Лос Анђелеса критиковао је став новог председника.
Побачај је директан напад на живот који такође повређује жену и подрива породицу. То није само приватна ствар, већ покреће забрињавајућа и основна питања братства, солидарности и укључивања у људску заједницу” рекао је у јануару надбискуп Гомез. 
Џо Бајден и краљица Елизабета - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Бајден: Краљица ме подсетила на мајку
Бискупска конференција иако је усвојила одлуку, заправо, нема моћ да сама забрани Бајдену да се причести. Та могућност резервисана је за локалне епископе, који имају аутономију у својим епархијама, или папу.
Ватикан је иначе раније упозорио бискупе да не ускраћују причешће политичарима, укључујући Бајдена, због њиховог става о побачају. Папа Фрања је и пре тога већ опоменуо високе прелате у САД да свету тајну причешћа не користе као политичко оружје.
“Њујорк тајмс” наводи да је гласање америчких бискупа била "драматична демонстрација силе растућег конзервативног покрета унутар католичанства".
Несугласице око Бајдена и права на абортус наглашава политичке и културне поделе унутар цркве.
Иако се црква противи абортусу, више од половине америчких католика подржава легалан побачај. Сличан број је оних који сматрају да је то недопустиво.
Сама расправа у католичкој цркви о забрани причешћивања политичара који јавно одступају од верског учења покренута је прошле године, кад се већ назирало да ће Бајден победити Доналда Трампа на изборима. Поједини бискупи су уочили да се журба њихових конзервативних колега који заговарају доношење строгих правила о приступању светим тајнама поклапа с припремама за изборима за Конгрес 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала