Бугарски новинар: Сумњам да ће Софија бити у изолацији због вета датог Скопљу

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
Македонски министар за европске интеграције Никола Димитров је уложио много труда како би у ЕУ лобирао за Северну Македонију у споровима са Бугарском, али то не значи да ће европски политичари недвосмислено подржати Скопље, рекао је бугарски новинар Николај Коев. Штавише, додаје он, у ЕУ увек истичу да Скопље и Софија морају да се договоре.
„Европа се на тај начин дистанцира од тог процеса“, изјавио је Коев бугарској телевизији „бТВ“ и додао да је мало вероватно да ће се Бугарска наћи у изолацији након још једног вета датог Северној Македонији.
„Не, никако. Бугарска је још увек пуноправни члан Европске уније. Као и у било којој држави Европске уније и ми имамо проблеме. Македонија још није почела преговоре за чланство. Ми у тим преговорима нисмо на истом нивоу. Поред тога, последњи састанак у Луксембургу је показао да постоји европска солидарност“, навео је Коев.
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Још један шамар Северној Македонији
Подсетимо се, током јучерашњег дана на састанку Савета Европске уније за опште послове у Луксембургу, Бугарска је поново потврдила своју позицију поводом чланства Северне Македоније у ЕУ. Како је на састанку изјавио заменик министра спољних послова Бугарске Румен Александров стране ће наставити консултације у оквиру Споразума о добросуседству који је потписан између Софије и Скопља 2017. године.
„Ми се конструктивно и добронамерно односимо према преговорима са Скопљем, али очекујемо да ће Северна Македонија почети да испуњава своје обавезе, које је прихватила 17. јуна 2021. године у Софији током посете премијера Зорана Заева. То ће нам омогућити да кренемо у позитивном правцу“, изјавио је Александров.
У Бугарској су поново навели да се придржавају оквирне позиције коју је парламент одобрио 2019. године, у којој се Скопље позива да прекине да у уџбеницима тврди о постојању македонске мањине у Бугарској и даје нетачне и увредљиве историјске изјаве о Бугарској.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала