Још један шамар Северној Македонији

© AP Photo / Boris GrdanoskiТабла Северне Македоније
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
ЕУ je поново одлучила да не отвори преговоре са Албанијом и Северном Македонијом, а због блокаде коју је Бугарска поставила Северној Македонији.
"Није било могуће договорити одобравање преговарачког оквира са Северном Македонијом и Албанијом. Надамо се да ћемо то постићи током председавања Словеније", изјавила је португалска државна секретарка за европска питања Ана Паула Закаријас након јучерашњег састанка Савета за опште послове при Савету Европе у Луксембургу, преноси Танјуг. 
Амерички председник Џо Бајден у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Амерички експерт: Бајден ће извршити велики притисак на Бугарску због Скопља
Бугарска је позвала Северну Македонију да предузме извесне кораке који се односе на међусобна језичка и историјска питања, јер како тврди званична Софија, не предузимањем ових корака, Северна Македонија крши Споразум о добросуседству.
Блокадом Северне Македоније је блокирана и Албанија, јер чланице ЕУ захтевају да се две земље Западног Балкана не раздвајају у процесу интеграције.
У образложењу бугарског министарства спољних послова се наводи да је Бугарска поново потврдила свој став о европској перспективи Републике Северне Македоније.
"Бугарска наставља консултације са Скопљем у вези са спровођењем Споразума о пријатељству и добросуседству. Томе приступамо конструктивно и у доброј намери, али очекујемо да Република Северна Македонија у пракси почне да спроводи обавезе преузете на високом нивоу 17. јуна 2021. године у Софији, што ће нам омогућити да се крећемо у позитивном смеру", рекао је заменик бугарског министра спољних послова Румен Александров који је представљао Бугарску на Савету за опште послове.
Под тиме се, како додаје, подразумева експлицитно одрицање Републике Северне Македоније од територијалних, мањинских и историјских претензија на Бугарску, промена натписа на споменицима који подстичу мржњу према Бугарској у Северној Македонији и активирање процеса рехабилитације жртава југословенског комунизма. 
Људи са заставама Албаније у Скопљу. - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Заев о „великој Албанији”: Ако је нешто ризично за српски народ, ризик је и за све нас
"Без обзира на наш билатерални дијалог са Републиком Северном Македонијом, Бугарска инсистира да примена суседског споразума од стране Републике Северне Македоније буде укључена међу услове у будућем преговарачком оквиру за приступање Скопља ЕУ", наводи се у саопштењу Александрова.
Бугарска је, такође, похвалила постигнућа Албаније у процесу реформи и потврдила своју подршку усвајању преговарачког оквира за ту земљу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала