Кинеска војска реаговала на амерички потез: Упозорили смо их – намерно то раде

© AFP 2023 / US NAVY/WILLIAM CARLISLEАмерички ратни брод УСС "Куртис Вилбур"
Амерички ратни брод УСС Куртис Вилбур  - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
Амерички ратни брод УСС "Куртис Вилбур" поново је прошао кроз Тајвански мореуз, недељу дана након што је Тајпеј известио о досад највећем налету кинеских војних авиона у тајванску ваздушну зону. Кинеска војска је навела да су њене снаге надгледале америчко пловило током његовог проласка и да су га упозориле
Седма флота америчке морнарице саопштила је да је разарач наоружан вођеним ракетама класе "Арли Берк" у уторак извео рутински транзит кроз Тајвански мореуз, у складу са међународним правом, и да се овим потезом показује америчка посвећеност слободном и отвореном Индо-Пацифику, преноси Ројтерс. 
Амерички разарач Чанг Хун   - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2020
Амерички разарачи прошли кроз Тајвански мореуз, Кина негодује
Кина је саопштила да САД представљају највеће безбедносне ризике у региону Пацифика након што је амерички ратни брод поново пловио Тајванским мореузом, додаје агенција.
Источна команда кинеске Народноослободилачке војске саопштила да су њене снаге надгледале америчко пловило током његовог проласка и да су га упозориле.
"Америчка страна намерно изводи старе трикове, изазива невоље и ремети ситуацију у Тајванском мореузу. То у потпуности показује да су САД највећи извор ризика за регионалну безбедност и ми се томе одлучно противимо", наводи се у саопштењу кинеске армије.
Тајванско Министарство одбране потврдило је да је брод пловио у правцу севера кроз мореуз и да је ситуација нормална.
Исти брод прошао је мореузом пре месец дана, што је навело Кину да оптужи САД за претњу миру и стабилности. 
Најновија мисија долази отприлике недељу дана након што је Тајван известио да је 28 авиона кинеског ваздухопловства, укључујући ловце и бомбардере, ушло у тајванску зону идентификације ПВО.
Тај инцидент уследио је након што су лидери Г7 издали заједничко саопштење у коме критикују Кину због низа питања и истичу значај мира и стабилности широм Тајванског мореуза, додаје Ројтерс.
Пекинг наводи да су његове активности око Тајвана усмерене на заштиту суверенитета Кине и одвраћање страних снага, док влада Тајвана осуђује овакве потезе као покушаје застрашивања, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала