Ко од 1. јануара неће плаћати порез у Србији

CC0 / Pixabay / Тимски рад
Тимски рад - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Након измена неколико пореских закона, од 1. јануара важиће најављене пореске олакшице, којима се подстиче научно истраживачки рад, запошљавање и предузетништво младих. Министар финансија Синиша Мали каже да резултати у борби против сиве економије диктирају и брзину пореских растерећења на рад.
Ако сте млађи од 40 година, идуће године нећете плаћати екстра порез за овогодишњу зараду, која је изнад три просечне плате месечно. Та мера иде на руку и фриленсерима.
Мали је за РТС рекао да је око 8.000 младих плаћало годишњи порез на доходак грађана и да је у питању укупан износ нешто изнад две милијарде динара. Он је истакао да је циљ да из иностранства вратимо управо високообразоване младе особе.
„На неки начин одричемо се толико прихода, али мислим да добијамо много више“, казао је Мали.
Друга мера односи се на све који се први пут запошљавају независно од старости. Ипак, у надлежној служби кажу да она циља још млађе.
Послодавац ће три године бити ослобођен 70 одсто пореза и доприноса, под једним условом.
„Око 100.000 младих до 30 година је на евиденцији, што ће утицати да запошљавање буде и веће и одрживије“, сматра директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.
Послодавац ће три године бити ослобођен 70 одсто пореза и доприноса, под условом да у том периоду не отпушта раднике.

На цени кадрови за истраживачке центре

Власник предузећа „Есенса“ Миомир Николић наводи да је та фирма је у прошлој и овој години проширила свој тим са 11 људи.
„Нама је јако важно каква ће нова решења дати када су у питању истраживачи, јер нама су потребни људи на интелектуално високим позицијама“, додао је Николић.
Циљ мера којом се за 70 одсто смањује и порез на плате истраживача, јесте да компаније код нас отварају научно-истраживачке центре, уз понуду високих зарада. Ко спада у тај круг истраживача биће додатно утврђено.
Мали је указао да је преко 600 милијарди динара буџетских прихода порез на додату вредност.
„Што је јача борба против сиве економије, што више издајемо фискалних рачуна, што се више наплаћује порез на додатну вредност, ту имамо више простора да смањујемо остале пореске облике, то је апсолутно јасна стратегија“, навео је министар финансија.
Како се напомиње, уз нове пореске олакшице, од 1. јануара порезници ће у реалном времену очитавати фискалне рачуне, а прелази се и на електронске фактуре чиме се обруч око сиве економије додатно стеже.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала