Меркелова и Макрон за то да се Путин позове на самит ЕУ: Заокрет на помолу?

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаМеркелова и Макрон за то да се Путин позове на самит ЕУ: Заокрет на помолу?
Меркелова и Макрон за то да се Путин позове на самит ЕУ: Заокрет на помолу? - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон желе да ЕУ размотри могућност да се руски председник Владимир Путин позове на самит лидера, пише „Фајненшел тајмс“ позивајући се на дипломатске изворе. Такође, они траже да се промени стратегија у односима са Русијом.
Према речима дипломата, иницијативу је покренула Меркелова а Макрон ју је подржао.
Према изворима, амбасадори Немачке и Француске су са на састанку у Бриселу раније данас изнели неочекивани предлог за друге учеснике.
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Меркелова: Ако Америка разговара са Русијом, може и ЕУ
У Берлину, наиме, сматрају да је самит америчког председника Џозефа Бајдена и руског лидера Владимира Путина од 16. јуна може да послужи као основа за нормализацију односа Запада и Русије.
„Немачка и Француска су позвале на нову стратегију ЕУ у правцу тешње сарадње са Русијом и с циљем садржајнијих разговора са Москвом после самита Бајдена и Путина“, наводи лист.
Женевски самит је модел за обнављање односа са Русијом, наводи се у тексту.
Први сусрет лидера Америке и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина, одиграо се 16. јуна у Женеви. Разговори су трајали четири и по сата, а после самита руски лидер је рекао да се са америчким колегом договорио да почну консултације о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу.
Додао је и да обе стране схватају да имају одговорност за стратешку стабилност у свету.
Усвојена је и заједничка изјава у којој је истакнуто да су и Москва и Вашингтон привржени ставу да у нуклеарном рату не би било победника и да стога он никада не треба да буде покренут.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала