Шта се догађа са свемирским отпадом при уласку у Земљину атмосферу /видео/

CC0 / Pixabay / Свемирски отпад
Свемирски отпад - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Пратите нас
Европска свемирска агенција тестира температурне прагове сателита у тестној комори, што би могло да помогне при дизајнирању свемирских летелица које би на безбедније сагоревале приликом уласка у атмосферу. Циљ је дизајнирање летелица које би изгореле приликом уласка у атмосферу по обављеној мисији и тако смањиле ризик од узроковања штете на Земљи.
У експерименту научници Европска свемирска агенција (ЕСА) користе ваздушни тунел с плазмом, помоћу ког стварају услове у којима се свемирске летелице спуштају кроз Земљину атмосферу великом брзином. За плазму се користи гас који се загрева на екстремно врућих 6.650 степени Целзијусових те се производе ваздушна струјања брзине веће од хиљаду километара на сат. 
Млечни пут изнад Опсерваторије Паранал у пустињи Атакама - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2020
Уместо да се хлади, свемир се загрева: Да ли ће доћи до „великог спаљивaња“
Све је најпре почело у виртуалним симулацијама, да би се након тога у комору поставио механизам за управљање соларним панелима на сателиту, који је у наведеним условима био дезинтегрисан у врло кратком року. 
Кад свемирска летелица пада на Земљу на неконтролисан начин, њен оператор мора да докаже да је ризик од узроковања смрти на тлу који представља његов сателит мањи од 1:10.000, истиче ЕСА у саопштењу.
Зато су још прошле године започели с тестирањима једне од компоненти сателита како би се показала њена занемарљивост при паду на Земљу и проласку кроз Земљину атмосферу.
Научници ЕСА су користили и нови алуминијски вијак за који верују да се лакше топи при поновном спуштању кроз атмосферу и направили су 3Д модел наведеног механизма на сателиту и изложили га хиперсоничним ваздушним струјањима веома загрејане плазме.
Као што су симулације и сугерисале, механизам је ишчезао под налетом врућег и  брзог ветра у неколико секунди.
Ипак, из ЕСА кажу да су потребна додатна тестирања како би се до краја потврдили резултати и прилагодили у потпуности онима из симулација.
Према подацима НАСА-е, у Земљиној орбити се налази најмање 26.000 милиона комада свемирског отпада величине тениске лоптице или мањих, који се крећу брзином преко 28.000 километара на сат. 
Сличност је запањујућа - Језеру у Републици Српској и Језеро на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2021
НАСА нашла на Марсу оно што је одувек у Републици Српској
Због њихове величине и брзине, ти комадићи отпада заправо могу да униште сателите одмах при удару. НАСА посебно истиче да више од пола милиона тих комада отпада представља сталну претњу за сателитске мисије.
Очекује се да ће већина, ако не и сав тај отпад, пре или касније почети да пада на Земљу и притом изгорети у атмосфери. ЕСА се нада да ће њихово истраживање помоћи да у будућности ти делови сигурно скончају потпуним ишчезнућем у атмосфери у случају пада, преноси портал Зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала