Бела кућа се пожалила на утицај Русије у Африци

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Либији
Ситуација у Либији - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
САД сматрају да мешање Русије у ситуацију у Либији дотиче интересе Вашингтона, саопштио је представник Беле куће.
"Руси су се инфилтрирали у јужни блок НАТО-а. Они пројицирају утицај у црној Африци", додао је представник администрације.
Чиновник је подсетио да је Либија највећи извозник нафте и гаса.
"Она није толико озбиљан покретач интереса као некада, али је и даље фактор у светским економским питањима", додао је он.
Представник Беле куће не искључује да се Либија може претворити у "још један неконтролисани простор, где активности терориста пролазе некажњено".
У уторак је специјални представник САД за Либију Ричард Норланд изјавио да су у Чаду активне оружане групе које су прошле обуку у Либији, којима пружа подршку и руска приватна компанија "Вагнер".
Раније су медији више пута оптуживали припаднике "Вагнера" и неке друге компаније да су присутне у земљи и да подржавају генерала Халифу Хафтара.
Западни медији су раније у више наврата објављивали поверљиве извештаје групе експерата Комитета Савета безбедности УН за Либију према којима су припадници групе „Вагнер“ и неки други на територији Либије и да подржавају снаге Халифе Хафтара по чијом је контролом исток земље.
Међутим, на прошлогодишњој седници СБ УН амбасадор Русије у светској организацији Василиј Небензја је рекао да је тај извештај састављен од непроверених или фалсификованих података с циљем да се дискредитује политика Русије по питању Либије.
„Још једном истичемо да руско законодавство не познаје постојање приватне војне организације. Експерти у извештају чак и изводе из руског закона тумаче нетачно и слободно“, указао је тада амбасадор.
Понављамо, рекао је тада он, да Руса у Либији нема али нам је, зато, познато присуство страног војног персонала из више земаља.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала