Бундестаг: Јасно одбацујемо промене граница у БиХ

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZАнгела Меркел гледа у мобилни телефон за време говора Алис Вејдел из Алтернативе за Немачку у Бундестагу.
Ангела Меркел гледа у мобилни телефон за време говора Алис Вејдел из Алтернативе за Немачку у Бундестагу. - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Представници немачке Хришћанско-демократске уније, Хришћанско-социјалне уније, Социјалдемократске партије и Слободне демократске партије (либерали) поднели су интерпелацију Бундестагу која се односи на тренутну ситуације у Босни и Херцеговини.
Немачки посланици истичу како етничке групе у БиХ данас често раде једне против других, па је држава и данас подељена, пренео је портал „Кликс“.
„БиХ је земља у којој су етничке групе сумњичаве једне према другима. Понављају се захтеви за промену граница или чак и сецесије ентитета Република Српска, што продубљује етничке поделе и повећава политичку нестабилност. Јасно одбацујемо било какве промене граница као опасност за стабилан развој“, истичу немачки посланици.
Како додаје портал, анализа коју су представници представили под називом „Нови замах за Босну и Херцеговину – подршка за високог представника“, наводи како је Дејтонски мировни споразум 1995. године створио услове за миран живот и осигурао трајни мир, преноси Танјуг.
Дејтонски мировни споразум је створио основу за заједнички живот народа БиХ. Уследио је послератни опоравак и идеја да се коегзистенција различитих група реализује у заједничкој држави, што представља пут ка крајњем миру. За праћење спровoђења Дејтонског споразума отворена је и Канцеларија високог представника у БиХ, а 25 година након Дејтона види се како је он послужио сврси, па су странице из прошлости које садрже насиље трајно затворене“, наводи се у тексту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала