Јапан протестује због руских војних вежби у подручју Курила

© Sputnik / Vitaliy AnkovДизел подморница пројекта „Варшавјанка“, велики противподморнички брод „Адмирал Пантелејев“ и хеликоптер Ми-8АМТШ на војној вежби
Дизел подморница пројекта „Варшавјанка“, велики противподморнички брод „Адмирал Пантелејев“ и хеликоптер Ми-8АМТШ на војној вежби - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Влада Јапана је изразила протест Русији због војних вежби дела корпуса Источног војног округа и Тихоокеанске флоте које се одржавају, између осталог и у јужном делу Курилских острва, саопштио је генерални секретар владе Кацунобу Като на конференцији за штампу.
"Пратимо дејства руске војске на северним територијама (тако у Јапану називају јужна Курилска острва). Путем дипломатских канала смо изразили протест због јачања војног присуства Русије на тим острвима, између осталог, због извођења оваквих вежби које су у супротности са нашом позицијом“, рекао је он.
Прес-служба Источног војног округа саопштила је да су почеле војне вежбе на острвима Сахалин, Итуруп и Кунашир, као и у водама Јапанског мора, уз учешће више од 10.000 војника, 500 јединица борбене технике, 12 бродова. Маневри у острвској зони округа ће бити одржани у две фазе у наредних пет дана.

Спор око Курила

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци непостојања мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала