Капетан британског разарача: Руски војни брод отворио ватру упозорења

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаБритански разарач у Црном мору
Британски разарач у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Капетан британског разарача „Дефендер“ Винсент Овен изјавио је да је руски брод обалске страже отворио ватру упозорења током инцидента у Црном мору у близини Крима.
„Током своје 21 годину дуге каријере први пут сам се толико приближио руским бродовима. Претпостављам да је пуцао један од бродова обалске страже. Понашали смо се самоуверено, нисмо ступали у конфронтацију и користили смо своје право да наставимо миран пролазак кроз међународне воде по признатој рути за пловидбу... Налазили смо се изван домета оружја, јер смо ишли брзином од 30 чворова, док су се они кретали брзином од 21 чвор“, испричао је капетан за „Дејли Мејл“.
Како је додао, руски бродови су се приближили разарачу на 100-200 јарди (око 90-180 метара). Према мишљењу Овена, такав развој догађаја је био „небезбедан и неприкладан за морнаре“.
Дописник „Дејли мејла“ Марк Никол је, са своје стране, потврдио да је био сведок догађаја у Црном мору и потврдио је да су испаљени хици упозорења.
„Само руски морнари тачно знају у кога и у ком правцу су пуцали. Али узимајући у обзир њихову љутњу због тога што нису могли да убеде 'Дефендер' да промени правац, ми смо вероватно били мета, мада изван домета оружја“, рекао је дописник.
Подсетимо, како је јуче саопштило руско Министарство одбране, Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ испалила је у среду три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу.
Према наводима руског војног ресора, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.

Не признајемо претензије Русије на воде где се догодио инцидент

Британски разарач „Дефендер“ током инцидента у Црном мору пловио је у украјинским територијалним водама, на шта има право према члану 19 Конвенције УН о поморском праву, изјавио је министар одбране Велике Британије Бен Волес. 
„Према члану 19 Конвенције УН о поморском праву, 'Дефендер' је имао право на миран пролазак кроз територијалне воде Украјине без икаквог обавештавања о тој намери, што је и учинио. Лондон даје Русији и другим земљама исто право у контексту територијалних вода Велике Британије, укључујући Доверски теснац и Ламанш. И Краљевска ратна морнарица и други НАТО партнери дуги низ година одржавају војно-поморско присуство у Црном мору“, наводи се у писменом саопштењу министра.
Волес такође истиче да су се током инцидента у мору налазили војни бродови САД и Холандије који су, као и британски „Дефендер“, учествовали у вежбама НАТО-а у региону. Након инцидента, разарач је наставио да спроводи план пловидбе.
„Краљевска Ратна морнарица увек се придржава норми међународног права и не прихвата незаконито мешање у мирне пловидбе“, прецизира министар.
Према његовим речима, разарач је строго следио руту предвиђену шемом поделе саобраћаја у оквиру међународних норми. Како наглашава Волес, Велика Британија не признаје претензије Русије на воде где се догодио инцидент.
„Међународна поморска организација дефинише шему поделе саобраћаја која је развијена у циљу помоћи пловилима приликом пловидбе оптерећеним поморским рутама. Велика Британија не признаје руске претензије на те воде, такође не признајемо оптужбе Министарства одбране Русије о томе да је 'Дефендер' прекршио Конвенцију УН о поморском праву“, констатовао је британски министар.
Такође је поручио да ће британска страна одговорити „на одговарајући начин“ на то што је руско Министарство одбране позвало британског војног аташеа због јучерашњег догађаја.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала