Председник Украјине: Ако не пронађемо решење – референдум о прекиду веза са Донбасом

© REUTERS / GLEB GARANICHПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Уколико ни једна варијанта за решавање питања Донбаса не донесе жељени резултат, питање прекида свих односа са тим југоисточним регионом Украјине биће стављено на референдум, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.
„У питању је својеврсни зид – потпуни прекид односа. Сматрам да план `зид` може бити реализован. Међутим, ту одлуку мора да донесе народ Украјине“, рекао је он у интервјуу за телевизију „1+1“.
Ипак, Зеленски је рекао да и даље гаји наду да постоји могућност да се пронађе решење за конфликт.
„До реализације плана `зид` доћи ћемо уколико не постигнемо никакав договор са САД, са Русијом и са Европом. У сваком случају Нормандијски формат ће и даље представљати опцију. Међутим, ако ништа од тога не буде, народ ће гласати“, казао је.
Зеленски је истакао и да „машта о томе да заустави рат у Донбасу“ и да тај његов успех остане забележен у историји.
Такође је навео и да је Мински споразум, потписан још 2015. године, „једва жив“ и додао да рачуна на то да ће његови сусрети са председницима САД и Русије допринети да се процес решавања питања Донбаса активира.
Према последњим истраживањима које је спроведено у мају ове године, 69 одсто грађана Украјине сматра да региони Донбаса треба да остане у склопу Украјине.
Додељивање специјалног статуса Донбасу подржало  је свега 10 одсто, док идеју присаједињења Донбаса Русији подржава три процента становништва.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала