Представници Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе жалили се Куртију на власти Србије /фото/

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти примио је градоначелницу Прешева Ардиту Синани, градоначелника Бујановца Нагипа Арифија, и општинског одборника из Медвеђе Фехмија Беху са којима је разговарао о питању права Албанаца у ова три места и у другим областима.
Градоначелница Прешева Ардита Синани обавестила је Куртија о погоршању ситуације у Прешеву и околини због прошломесечних поплава које су проузроковале материјалну штету, како је рекла, у износу од 325.000 евра.
Она је истакла проблем који Албанци ове општине имају због „недостатка инвестиција и услова и препрека које власт из Београда поставља страним инвеститорима који изразе интересовање за улагање у ово албанско место“, објавили су приштински медији, преноси Косово онлајн.
​Градоначелник Бујановца истакао је „проблем слободног кретања Албанаца на граничним прелазима Косова са Србијом и последице непризнавања косовских диплома“.
Одборник у општини Медвеђа Фехми Беха, говорио је о „тихом и опасном начину дискриминације које српска влада спроводи међу Албанцима ове општине кроз пасивизацију адреса, остављајући тако стотине Албанаца без документације и Србије и Косова“.
На састанку се разговарало и о састанку 15. јуна у Бриселу, а Курти је рекао да се тада говорило о предстојећем дијалогу Београда и Приштине и статусу односа.
Курти је рекао да ће се у процесу новог дијалога „залагати за реципроцитет права националних мањина на Косову и у Србији“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала