Сазнајемо: Београд финансира покушаје вантелесне оплодње, конкурс за парове — од следеће недеље

© Flickr / lunar causticЕмбрион
Ембрион - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Конкурс за парове који имају проблем са зачећем другог детета за добијање финансијске помоћи од Града Београда требало би да буде отворен следеће недеље, сазнаје Спутњик.
Град ће са 30 милиона динара подржати око 100 парова у покушају добијања другог детета поступком вантелесне оплодње. Ипак, поједина удружења кажу да је Град могао да помогне и више.
Према до сада утврђеним критеријумима, помоћ ће добити парови који су на природан начин добили прво дете, али већ четири године покушавају и не успевају да зачну и друго, уз услов да жена није старија од 42 године.
Реч је о паровима који имају проблем са секундарним стерилитетом, медицинским стањем једног или оба партнера због којег пар који је прво дете добио природним путем, не успева на исти начин да добије и друго. Ти парови, иначе, не испуњавају критеријуме за финансирање вантелесне оплодње о трошку РФЗО.

Београд финансира вантелесну оплодњу

Градоначелник Београда Зоран Радојичић за Спутњик открива да ће конкурс бити отворен 15 дана, након чега ће комисија градског Секретаријата за здравство проверавати предату документацију како би утврдила да ли су формални услови конкурса задовољени. Подношење и ревидирање жалби на одлуке комисије требало би да траје такође 15 дана.
Одабрани парови ће потом ићи у референтне здравствене установе, где ће се утврђивати да ли су у протекле четири године покушавали да реше свој проблем, односно да ли су се лечили.
Напослетку ће бити дефинисан коначан број парова који ће добити помоћ и они ће започети поступке вантелесне оплодње, који ће се обављати у државним клиникама у Београду.
„План је да покријемо трошкове процедуре вантелесне оплодње и лекове. Било је различитих сугестија, али на крају смо одлучили да ова група породица добије могућност да добије још једно дете. Већина здравствених стручњака је дала сугестију да ову групу изаберемо. Људи који имају увид у целокупну проблематику су, на основу новца и намере Града да помогне, дефинисали ту групу“, предочава Радојичић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда
Проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда
Градоначелник Београда Зоран Радојичић

Помоћ потребна и другим паровима

Председница Удружења „Шанса за родитељство“ Сандра Јовановић истиче да је одлука Града Београда да издвоји средства за парове који имају проблема са секундарним стерилитетом добра вест, али указује на то да има и оних којима је исто толико, ако не и више, подршка надлежних потребна.
Како каже, Удружење је у марту ове године упутило молбу Граду Београду, у којој су предложили омогућавање финансирања додатних покушаја вантелесне оплодње за парове који не испуњавају критеријуме по којима би трошкове процеса сносио РФЗО.
То су парови код којих је жена старија од 43 године, код којих мушкарац има проблем с азоспермијом, а има замрзнут адекватан узорак за оплодњу, они којима је једино решење донирање репродуктивних ћелија или ембриона, које се још увек не изводи у Србији и они са проблемом са секундарним стерилитетом.
„Прве три групе немају ниједно дете. Четврта већ има једно, па је мало нејасно зашто се кренуло од парова који већ имају дете. Заиста смо тражили за много парова, а добили смо само за оне који имају проблем са секундарним стерилитетом и то само за стотинак њих. Свакако, ми смо презадовољни одлуком коју су донели“, истиче Сандра Јовановић.
© Фото : PixabayБеба ручица
Беба ручица - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Беба ручица
Из Удружења „Шанса за родитељство“ кажу да има још парова којима је исто толико, ако не и више, подршка надлежних потребна

Све више позива

Центар за вантелесну оплодњу прими 50 позива дневно. Према подацима којима располаже Удружење, у Србији сваки шести пар, стар од 28 до 40 година, има проблем са зачећем. Жене и мушкарци подједнако имају мука са стерилитетом.
„Морам да нагласим да нам је у последње две године порастао број позива од стране парова код којих мушкарац има проблем, попут тог да нема сперматозоида или да је морфологија лоша. То није било толико изражено, тако да или су се ослободили и решили да се јаве или је заиста тај проблем све присутнији“, предочава Сандра Јовановић.
Подсетимо, Град Београд је 2019. године издвојио 28 милиона динара за 128 парова за четврти покушај вантелесне оплодње. До сада је извршено 118 поступака, из којих је проистекло 10 трудноћа, од којих се три завршило рођењем четири бебе.
„Треба нагласити да је држава напредовала и много повећала обим помоћи за људе који имају те проблеме. Наравно, Град Београд као одговорна локална самоуправа даје свој допринос и наставиће да тражи могућности да и у будућности помогне, ако за тим буде било потребе“, напомиње Радојичић.
Иначе, више од 50 локалних самоуправа Републике Србије финансира додатне покушаје вантелесне оплодње. Наша држава финансира неограничени број покушаја ВТО од 2020. године, када је и старосна граница за то подигнута са 42 на 43 године. Србија је једина земља уз Израел која то чини.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала