Оптужбе за сексуално насиље у „Петници“: На одговорност се позива и бивша управа

ИС Петница - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Последњи број недељника "Време" објавио је у тексту "Сексуално насиље у ИС Петница" исповести пет жртава које су у периоду од 2003. до 2014. искусиле секусално насиље од истог човека у Петници. Зорана Михајловић каже да је то не само поражавајуће за друштво, већ огромна одговорност тадашње управе ове институције.
Председница Координационог тела за родну равноправност додаје и да је неопоходно да знамо име особе која је сексуално узнемиравао малолетне девојке.
Михајловићева је навела у саопштењу да је оправдавати сазнања да је та особа узнемирава малолетне девојке тиме да је он "тежак суицидалан човек", склон грубом опхођењу, срамно и неприхватљиво од стране тадашењег директора Вигора Мајића.
„Господине Мајићу, не мислите ли да су, од тога како кажете „ја нисам хтео да га носим на савести", много важнији животи те деце која су вам дала своје поверење и која су у жељи да напредују, образују се и остваре своје потенцијале, злоупотребљена од стране једног ауторитета? Шта оне и њихови родитељи имају од Вашег извињења данас? Знали сте шта се дешава у институцији коју водите и шта сте учинили? Нисте урадили ништа“, поручила је министарка Михајловић.
Михајловићева је истакла да је Србија данас зрело друштво спремно да се бори против сваког облика насиља и дискриминације и да жене више не ћуте и не скривају се под велом кривице.
"Нажалост, тадашња управа "Петнице" уместо да решава проблем исти је заташкавала, поричући и окрећући главу од онога што се дешава. Верујем да ће надлежно министарство одреаговати у складу са својим овлашћењима и да ће одговорни бити и заиста позвани на професионалну одговорност", навела је председница Координационог тела за родну равноправност.
Додаје да, исто тако, очекује да се јавности саопшти име човека који је годинама злостављао и сексуално узнемиравао малолетне девојчице, којих је било бар 20, "зарад кредибилитета институције које је ту да негује таленте и изнедри младе научнике и научнице, а пре свега зарад деце која ту долазе".
Лист "Време" у свом тексту о насиљу у Петници наводи да је реч о принуди малолетних и тек пунолетних девојака на фотографисање без одеће. Методе насилника кретале су се од манипулације жртвама, до отворене присиле на испијање алкохола, уцене, претњи... У два случаја, дошло је до физичке агресије, а у једном до фотографисања жртве у несвесном стању.
Према сазнањима "Времена", жртава које су се некоме повериле има више од 20, док стварни број није познат.
Неке од саговорница „Времена" годинама уназад покушавале су да покрену ово питање пред управом Станице, па чак и да случај пријаве полицији. Због неадекватних одговора одраслих којима су се обраћале, случајеви су застарели.
Недељник "Време" пренео је и изјаве бившег директора Вигора Мајића и његово лично извињење жртвама насиља, као и реакцију садашњег директора - Николе Божића. По њиховим речима, управа је од 2014. имала сазнања да проблем постоји, али прве мере предузете су тек 2017.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала