Србија није ни помишљала да уводи санкције Русији — нити ће

© Sputnik / Лола Ђорђевић Конференција Међународног дискусионог клуба „Валдај“
 Конференција Међународног дискусионог клуба „Валдај“ - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Пратите нас
Будућност односа са Руском Федерацијом за Србију је питање од стратешке важности, рекао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић на отварању руско-српске конференције „Русија на Балкану: поглед у будућност” Међународног дискусионог клуба „Валдај“.
Дачић је нагласио је да Србија није помишљала да се придужи увођењу економских санкција против Русије и да се то неће догодити ни убудуће.
“Односи Србије и Русије су на највишој тачки коју памте наше генерације. Уверен сам да смо у последњој деценији успели да пронађемо и учврстимо моделе сарадње на којима можемо да градимо стратешку сарадњу. Русија је наш најутицајнији савезник у очувању суверенитета и територијалног интегритета по питању КиМ и да та ће помоћ и убудуће бити од немерљивог значаја. Знајући да можемо да рачунамо на подршку Русије и Кине, али пре свега Русије, наша позиција је веома олакшана и пружа нам простор да се у дијалогу о КиМ носимо са изазовима који се пред нас постављају”, истакао је Дачић.
Он је додао и да су европски пут Србије и њене европске амбиције праћене јачањем свеукупних веза са Русијом и другим партнерима, уз оцену да приступање ЕУ може да буде само подстрек за још бољу сарадњу.

Свеже идеје о будућности региона

О српско-руској сарадњи говорио је и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, који је рекао да од ове конференције очекује да донесе свеже, а не тривијалне идеје о будућности региона и садашњој ситуацији.
„Говоре о садашњој ситуацији на Косову и кажу да је потребан компромис. А какво то може да буде компромисно решење? Решење како би та одлука била у оквиру међународног права и заснована на Резолуцији 1244. То се подразумева. У исто време ми разумемо да ако се то решење појави, оно ће бити специфично”, оценио је руски амбасадор.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈевгениј Примаков и Александар Боцан-Харченко
Јевгениј Примаков и Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Јевгениј Примаков и Александар Боцан-Харченко
Pуководилац Росотрудничества Јевгениј Примаков и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко на руско-српској конференцији „Русија на Балкану: поглед у будућност” Међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Клуб „Валдај“ покреће дијалог са регионом

Клуб „Валдај“ покреће дијалог са регионом који је од приоритетног значаја за Русију, а ова конференција је одличан је пример интересовања српске стране за таква места, рекао је руководилац Росотрудничества Јевгениј Примаков.
“Разумемо да се Србија налази у сложеном регионалном и геополитичком контексту, али морамо да јој помажемо да ојача свој суверенитет и независност. Србија је за нас најпријатељскија земља у Европи и заинтересовани смо за развој најбољих међусобних односа. Данас сам разговарао и са председником Србије који врло топло говори о односима које градимо и има много планова за заједнички рад”. изјавио је Примаков.
Током две сесије конференције која је организована у сарадњи са представништвом Росотрудничества у СрбијиРуским домом у Београду, истакнути стручњаци у области међународног права, међународних односа, економије, науке и културе разматрали су перспективе сарадње Србије и Русије у економској и друштвеној и културној сфери.
На отварању скупа говорили су и министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар за иновације и технолошки развој и копредседник српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Ненад Поповић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала