Још један драгуљ Србије бачен у блато ужаса и срамоте

CC BY-SA 2.0 / NASA Goddard Space Flight Center / Тинејџерка у научном центру
Тинејџерка у научном центру - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Чувена Истраживачка станица Петница, драгуљ Србије, бачена је у блато бруке и срамоте. Уместо због успеха наше деце и науке, пуни медије ужасним сексуалним скандалом. Како ће ова еминентна научна установа повратити углед и да ли је то уопште могуће? Да ли ће се родитељи усудити да пошаљу децу на усавршавање после овог скандала?
После више случајева оптужби за сексуално злостављање, Србију је потресло последње сведочење из Истраживачке станице Петница код Ваљева.
Пет некадашњих полазница ове установе за недељник Време поделило је приче о злостављању које су претрпеле, а као наводног злостављача наводе истог мушкарца. Оне кажу и да су у контакту са више од 20 жена које су доживеле исто искуство.

Петница сада “чувена” и по ужасу и срамоти

У Истраживачкој станици Петница стасавају најбоља деца Србије, али је сигурно да би у овом тренутку сваки родитељ размислио да ли да пошаље дете на усавршавање.
ИС Петница - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
ИС Петница
Истраживачка станица Петница
Један од наших најбољих стручњака из области биологије, проф др Биљана Стојковић за Петницу је везана као предавач још од асистентских дана, у њој је предавала и гостујућим студентима из иностранства. И њен син је био полазник, а касније и млађи сарадник. Каже нам:
„Ово сазнање је јако болно. Много ценим ову установу, пре свега због дивне деце, коју би касније, на факултету, увек препознала. Могла сам да их осетим, зато што су научили да буду ослобођени стега предавачких ауторитета, да питају, јављају се, коментаришу. Тако изгледају деца која су прошла кроз Петницу, мени је то увек било феноменално. Помало „дрска“ деца која траже одговоре - то су научили у Петници".
Стојковићева додаје да је у најмању руку тужно да дивну, отворену атмосферу Петнице у којој су уживала и деца и предавачи угрози један предатор. То је, каже, најтужније, јер деца која су тамо боравила, све би дала да се поново врате.
„Реч је о болесном човеку, када ово кажем, делује као правдање, али апсолутно није, јер је искористио ситуацију слободне атмосфере и успео све да упропасти. Нико није могао ни да претпостави да се овако нешто дешава, а тешко је рећи како ће се ствари даље одвијати, каже Стојковићева.
© Depositphotos / Elnur_Научник из биотехнологије у лабораторији
Научник из биотехнологије у лабораторији - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Научник из биотехнологије у лабораторији
Петница је самостална, независна институција која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе.

Изгубљено поверење родитеља

Она додаје да је Петница сада сигурно изгубила поверење родитеља, да је сигурно да ће неповерење извесно време трајати.
„То је разумљиво, али ја бих заиста волела да се то поверење поново изгради. Запрепашћена сам и врло тужна због овог догађаја, не знам, а мислим и да нико други не зна како ће се ствари даље одвијати. У сваком случају, Петница мора да остане самостална, ако је преузме Министарство просвете, то би потпуно променило њену суштину“, истиче Стојковићева.
Да Истраживачка станица не треба да мења систем функционисања и у овом тешком тренутку сматра и дугогодишњи директор елитне Математичке Гимназије Срђан Огњановић, јер се у калупу Министарства просвете ствари одвијају споро, а Петница је живи, брзи организам. Он подсећа да су готово сва најталентованија деца његове школе у неком периоду боравила у Петници и била одушевљења, управо због изузетно отвореног приступа деци и материји која се обрађује.
„Случај је откривен, али лично верујем да се сличне ситуације дешавају на многим другим местима, само да се о томе ништа не зна, нико не жели да о томе прича. Сигуран сам да тога има у спортским камповима, немам, наравно, никакве доказе, али очигледно је могуће. Добра ствар у свему овоме је што су девојке ипак, кад тад, одлучиле да проговоре. Сада ће више да се прича о било којој врсти злостављања, а самим тим ће бити и мање оваквих страшних догађаја", каже он.

Сексуална афера неће потпуно уништити углед

Огњановић додаје да откривање злостављача у Петници неће потпуно урушити углед те установе. Он каже да не треба заборавити да се овај случај ипак односи на малу групу деце која су се бавила уметничком фотографијом, а већину полазника чине деца из других области. Он верује да ће најважнију улогу у повратку угледа Петници имати управо талентована деца.
"Да имам женско дете, сигурно бих и ја сада добро размислио да ли да је пустим тамо, али с друге стране, мислим да ће управа својим радом да врати поверење родитеља. Има пуно деце која су јако везана за Петницу, током школовања одлазе неколико пута годишње по недељу дана. Живе за то. То им је значајан део образовања. Одлазак делимично доживљавају и као екскурзију, то је слобода без родитеља, а много се и уради, има ефеката, науче много и упознају другу децу. Петница има великих предности, мислим да ће се они брзо опоравити", истиче Огњановић.
Он додаје да има пуно поверење у новог младог управника, да је са њим више пута сарађивао, да је врло вредан и амбициозан, те да је сигуран, како каже, да ће случај решити.

Има и грешке руководства

С друге стране, Биљана Стојковић сматра да је неопходно да се направи руководство које ће улити поверење да се овакве ствари више неће дешавати.
© Фото : Спутњику уступила Миља ЈовановићМатематичка гимназија једна је од ретких у свету која може да се похвали да је препознала девојчице као једнаке таленте за математику и охрабрила их да се њоме баве
Математичка гимназија једна је од ретких у свету која може да се похвали да је препознала девојчице као једнаке таленте за математику и охрабрила их да се њоме баве - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Математичка гимназија једна је од ретких у свету која може да се похвали да је препознала девојчице као једнаке таленте за математику и охрабрила их да се њоме баве
Ученице Математичке гимназије, учеснице Европске математичке олимпијаде за девојке, све су боравиле у Петници и одушевљене су системом рада те установе
„Грешка је у томе што је већина људи тамо, из велике жеље да раде са децом, направила атмосферу у којој су била отворена врата и једној таквој особи која је искористила ту ситуацију. Велика је грешка руководства што на прве знаке, макар и најблаже гласине о томе, није реаговало“, истиче ова професорка Универзитета у Београду.
Некадашњи министар просвете, иначе члан Савета Петнице, Срђан Вербић, изјавио је да људи у Истраживачкој станици последњих пет месеци раде на новим процедурама и обукама за заштиту од сексуалног, али и свих других врста насиља и да је то више пута била тема на седницама Управног одбора.
Повод је, како каже, случај из 2017, када је пријављено насиље, а руководство већ неко време покушава да реши проблем тако што ће успоставити нова правила понашања.
У краткој изјави на тему како и да ли Петница уопште може да поврати углед након овог потресног открића, Вербић је за Спутњик рекао:
„Врло сам песимистичан по питању могућности да се углед Петнице поврати, тренутно не видим шта би требало урадити да се то догоди“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала