Блумберг: Лидери ЕУ одбацили предлог о одржавању самита са Русијом

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаКанцеларија ЕУ у Бриселу
Канцеларија ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите нас
Лидери држава ЕУ одбацили су предлог Немачке и Француске да се организује самит са председником Русије Владимиром Путином, јавља Блумберг.
Према речима двојице неименованих европских дипломата, предлог немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона избачен је из финалног саопштења самита ЕУ након дугих преговора.
Како је навео један од дипломата, неке државе источне Европе су током разговора упозориле да су спремне да ставе вето на овај документ. Према речима другог извора, већи број држава је ставио до знања да им се не допада сама идеја, или то што је она стигла у последњем тренутку.
Како је саопштила новинарима Меркелова, она је очекивала од лидера држава ЕУ "храбрије кораке".
"Формати и услови за преговоре са Русијом биће усвојени. Али, не на нивоу лидера", нагласила је она.
Један од компромиса који је предложен – састанак шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и шефа европског савета Шарла Мишела са руским лидером, јавила је агенција.
Међутим, председник Литваније Гитанас Науседа је на крају првог дана самита ЕУ изјавио да ће Европски савет одредити формат и услове за дијалог са Русијом. Науседа је нагласио да се противи идеји Француске и Немачке да се позове Путин на један од самита ЕУ.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала