Џонсон „пресекао“ и послао британски разарач Русима на праг?

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаБритански разарач у Црном мору
Британски разарач у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите нас
Коначну одлуку о проласку британског разарача „Дифендер“ Црним морем донео је премијер Велике Британије Борис Џонсон, пише лист „Телеграф“, позивајући се на изворе у Министарству одбране.
Према подацима листа, шеф британске дипломатије Доминик Раб раније је изразио забринутост у вези са плановима министра одбране Бена Воласа да пошаље разарач том рутом.
„Одлука је саопштена Даунинг стриту како би премијер направио коначан избор. Инструкције су дате разарачу типа 45 у понедељак“, пише лист.
Како наводи „Телеграф“, дискусије у влади су показале да су пре мисије „откривени ризици“.

Лондон тестирао Москву?

Истовремено, публициста Марк Епископос пише за часопис „Нешенал интерест“ да је упадом разарача у руске воде Црног мора Лондон вероватно желео да процени одлучност Москве да одбрани присаједињење Крима Русији.
Он је скренуо пажњу на то да на чињеницу да су британски аналитичари били изненађени жестином руске реакције на тај инцидент.
„Реакција Кремља даје недвосмислен одговор, а то је да Москва неће толерисати никакве изазове тренутном статусу Крима, било да су војни или дипломатски“, рекао је Епископос.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2021
Русија: Сада сви знају – ко хоће у наше воде, мораће прво да „покуца“ и пита за дозволу
Аутор чланка је изнео претпоставку да би оштра реакција Русије на оно што се догодило могао да буде покушај успостављања чврстих граница или спречавања растуће војне сарадње између Украјине и НАТО-а, посебно активности украјинске војске и Северноатлантске алијансе у близини руских поморских граница.
С тим у вези, Епископос је додао да се акције Москве подударају са ставом који је изнео председник Владимир Путин у чланку за немачки лист „Цајт“. У њему је шеф Русије назвао НАТО „реликтом Хладног рата“ који је „поткопао“ европску безбедност.
Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ у среду је испалила три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу. Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала