Мађарски хук и потврда поруке свету која је кренула из Русије /фото, видео/

© AP Photo / Zoltan MatheНавијачи Мађарске пред меч са Француском
Навијачи Мађарске пред меч са Француском - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите нас
Пушкаш арена у Будимпешти је звучала као право бојно поље током утакмице Европског првенства између Мађарске и Француске, све захваљујући мађарским навијачима који су френетично бодрили своје љубимце до изненађујућег ремија (1:1), а послали су и поруку одбијања „клечања“ фудбалера уочи почетка меча.
Селектор руске репрезентације Станислав Черчесов на мечу против Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Рус одбио провокацију о „клечању и звиждању“
Пушкаш арена у Будимпешти је била право бојно поље током прве фазе Европског првенства, препуне трибине су бодриле, пре свега репрезентацију Мађарске, а то је посебно било упечатљиво током утакмице са Француском.
Храбри мађарски фудбалери су успели да у „групи смрти“ остваре два ремија, освоје два бода и да се часно опросте од смотре најбољих европских националних селекција.
Једна од екипа која није успела да победи Мађарску је Француска, велики фаворит за победу на Европском првенству, али до тријумфа над Мађарском изабраници селектора Дидијеа Дешана нису стигли, шокирани навијањем домаћих навијача.
Више од 60.000 људи присуствовало је мечу, а права експлозија се догодила после гола Атиле Фиоле, који је потом улетео у публику.
Један од новинара је прокоментарисао да никада није чуо већу буку на фудбалском стадиону.
​Уз све то, навијачи Мађарске су се успротивили „клечању“ пре почетка утакмице, што је део кампање проистекле из покрета „Црни животи су битни“, а који је од своје основне идеје, захтева за расну једнакост у САД, прерастао у политичку пропаганду, превасходно против бившег председника САД Доналда Трампа.
​Претходно је клечање наишло на негативну реакцију и у Русији, о чему је говорио и селектор Станислав Черчесов, а Мађари су отишли корак даље, пошто се тим поводом огласио и премијер Виктор Орбан.
„Не свиђа ми се клечање. Када сте гост у некој земљи, морате да разумете њену културу и да је не провоцирате. Навијачи су реаговали онако како се реагује на провокацију. Мушкарци код нас клече само пред Богом, државом и будућом супругом“, истакао је Орбан.
Орбан је одбио да присуствује утакмици у Немачкој где су се састале Немачка и Мађарска, због идеје домаћина да утакмицу обележи заставама у дугиним бојама, али све то остаје у другом плану, пре свега због сјајних мађарских навијача.
Сведок тога је био и српски новинар, коментатор Спортклуба Драган Чича, који је поделио делић атмосфере са меча између Француске и Португалије.
​► Бура у Шпанији због једног човека: „Очеви и синови спавају када га гледају“ /видео/
Све или ништа – скоро 12.000 Шкота против „шаке“ Хрвата /фото/
Рат дугиним бојама пред утакмицу: Немци спремили провокацију за Мађаре, али је УЕФА реаговала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала