„Опасна игра“: Крим оценио став британског премијера о статусу полуострва

© Sputnik / Владислав Сергиенко / Уђи у базу фотографијаЗнак Крим на граничном прелазу Џанкој између Русије и Украјине
Знак Крим на граничном прелазу Џанкој између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите нас
Становници Крима огорчени су инцидентом са британским разарачем који је зашао у територијалне воде Русије, изјавио је шеф комитета Кримског парламента за међународне односе Јуриј Гемпељ и позвао Лондон да поштује избор Кримљана.
Како је објавио британски лист "Телеграф", коначну одлуку о проласку британског разарача „Дифендер“ Црним морем донео је премијер Велике Британије Борис Џонсон. Јуриј Гомељ, коментаришући ове наводе, апеловао је на британске власти да користе искључиво дипломатске методе у односима са Москвом.
„Став британског премијера (Бориса Џонсона) о пловидби Црним морем у близини обала Крима је опасна игра која може да доведе до прилично озбиљних сукоба који ће се веома тешко решити дипломатским путем“, рекао је Гемпељ, имајући у виду Џонсонове речи да је британски брод пловио у складу са законом будући да званични Лондон не признаје територијалне претензије Русије према Криму.
Према речима премијера, воде у којима се налазио британски брод Лондон сматра украјинским.
Руски политичар је изјавио да Москва разуме опасност од ескалације ситуације, па као одговор „нису предузете оштре мере“. Међутим, упозорио је на даље провокације на државној граници, додајући да одговор неће дуго чекати.
Русија разуме опасност од ескалације ситуације, стога и нису донете оштре мере, сматра он и упозорава да се избегну даље провокације на државној граници, јер одговор неће дуго чекати.

Руска амбасада о Криму: Пентагон живи у илузијама

О инциденту се огласила и амбасада Русије у САД која је назвала неутемељеним тврдње портпарола Пентагона Џона Кирбија да су, према информацијама уз Лондона, подаци о хицима упозорења британском разарачу – „руске дезинформације“.
 „Снимак догађаја који је објавио ФСБ Русије је доступан“, саопштила је руска амбасада на Твитеру.
Подсетимо, руско Министарство одбране саопштило је раније да је Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ испалила је у среду три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала