Стручњак за финансије: Биткоин не вреди ништа

© Fotolia / AlswartКриптовалута Биткојн
Криптовалута Биткојн - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Биткоин „не може ни дугорочно ни краткорочно да чува вредности (његова очекивана вредност није већа од 0)“, пише Насим Талеб, амерички економиста и аутор књиге „Црни лабуд“ која се бави феноменом невероватних и непредвидивих догађаја.
Насим Талеб, аутор неколико цењених књига о финансијама и ризицима и некадашњи обожавалац биткоина (БТЦ, -7,99%), објавио је нацрт чланка у којем објашњава зашто је променио став.
У нацрту под називом „Биткоин, валуте и балони“ (Bitcoin, Currencies, and Bubbles) Талеб је изложио четири аргумента против криптовалута, а чланак је промовисао на Твитеру где има 743.000 пратилаца.
Прво, аутор наводи да, упркос узбуђењу, биткоин није успео да задовољи појам „валуте који не контролишу владе“. Заправо, наводи Талеб, биткоин је доказао да чак и није валута.
„Тотални неуспех биткоина у настојању да постане валута маскиран је инфлацијом вредности валуте, генеришући ’пејпер‘ профит за довољно велики број људи да уђу у дискурс много испред његове корисности“, рекао је он.
Талебова друга критика говори о томе да биткоин не може да буде ни краткорочно ни дугорочно складиште вредности. Искористио је поређење злата наспрам биткоина, за шта је рекао да је лоше поређење, како би илустровао своју поенту.
„Злато и други племенити метали не пропадају кроз историјски хоризонт и не захтевају одржавање како би се њихова физичка својства освежавала током времена“, навео је. „Криптовалуте захтевају одрживу количину интересовања за њих.“
Његове последње две тачке говоре о томе да биткоин није поуздана заштита од инфлације, што је противно виђењима неких аналитичара, и да није сигурно уточиште уа инвеститоре – било да желе заштиту од тираније владе, било због других катастрофа.
„Ни издалека“, рекао је, позивајући се на тржишну панику из марта прошле године када је биткоин потонуо ниже од берзе, као и на недавна плаћања откупнине која су уследила након сајбер-напада на „Колонијал пајплајн“, коме су власти успеле да уђу у траг.
„Владине структуре и рачунарска снага остаће јаче него оне дистрибуираних оператора који, зато што не верују једни другима, могу постати плен једноставним преварама“, додао је.
Талеб је иначе гласан критичар биткоина, али је у овом чланку такође критиковао и технологију на коју се биткоин ослања. Аутор је истакао оно што он сматра мањком корисности блокчејн технологије, преноси „Бизнис инсајдер“.
„Нема доказа да добијамо сјајну технологију – осим ако ’сјајна технологија‘ не значи ’корисно‘“, навео је Талеб.
„И нисмо урадили, у време писања чланка, упркос свој помпи, скоро ништа са блокчејном“, наводи он.
Ипак, Талеб није одувек био против биткоина. Године 2017. написао је предговор за књигу „Биткоин стандард“ економисте Сајфедина Амуса.
Тада је написао да је биткоин „одлична идеја“ пошто „испуњава потребе комплексног система ... будући да нема власника и власт која може одлучивати о његовој судбини“.
Погледајте и емисију Бориса Малагурског – Истина о биткоину и криптовалутама!
Прочитајте и: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала