Велико откриће у Израелу које би могло да промени све што знамо о људском пореклу /видео, фото/

© Tanjug / AP/Ariel PokhojaevОстаци нађени на археолошком налазишту Нешер Рамла у Израелу
Остаци нађени на археолошком налазишту Нешер Рамла у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
До сада непознат предак данашњег човека откривен је у Израелу. Претпоставља се да је живео паралелно са хомо сапијенсом и неандерталцима, али и да би могао да одгонетне до сада необјашњене везе ове две врсте људских предака и промени све што је наука до сада знала о људском пореклу и еволуцији.
Фосилни остаци ископани су још 2010. године у близини града Рамла у централном Израелу, током ископавања у руднику локалне фабрике цемента, на локалитету данас познатом као Нешер Рамла.
Археолози су на дубини од осам метара нашли камено оруђе и људске кости, као и велику количину костију животиња, као што су коњи, јелени и турови, изумрла врста говеда.
Стручњацима је било потребна цела деценија да открију о каквој насеобини се ради.
​„Потребно је много времена да се анализирају фосили. Када се фосил нађе, мора да се очисти, реконструише, а онда да се нађе упоредни материјал како бисмо могли да разумемо те фосиле“, каже Израел Хершковиц, палеоантрополог са Тел Авив Универзитета и један од аутора студије о новој врсти људских предака, преноси „Лајвсајенс“.
Научници су утврдили да фосил из Нешер Рамле припада новом типу хоминида, породици у којој је и људска врста.
© Tanjug / AP/Yossi ZaidnerАрхеолошко налазиште Нешер Рамла у Израелу
Археолошко налазиште Нешер Рамла у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Археолошко налазиште Нешер Рамла у Израелу
Остаци који су нађени стари су између 120.000 и 140.000 година. Имали су неке сличности са неандерталцима, посебно када су у питању вилица и зуби, али им је остатак лобање налик старијим типовима хоминида. Новооткривена врста имала је другачију структуру лобање, веома велике зубе и није имао браду, односно доња вилица му је била равна.
​Научници су анализирали више других фосилних остатака костију, старих између 160.000 и 400.000 година које су их збуњивале, и закључили да се ради о истој групи.
На основу оруђа нађеног са овим фосилним остацима, откривено је да је нова група хоминида била у блиском контакту и сарађивала са хомо сапијенсом и неандерталцима.
Када су научници упоредили фосиле нађене у Израелу са сличним узорцима нађеним у другим државама, испоставило се да постоје блиски налази из Шпаније.
​На остацима нађеним у Израелу нису нађени трагови ДНК, међутим, стручњаци сматрају да би они могли да дају одговор на питање у људској еволуцији које још није решено, како се мешала ДНК људи и неандерталаца пре него што су се те две групе среле у Европи. Према њиховом мишљењу, могуће је да је ова нова група била посредник за пренос гена између хомо сапиенса и европских неандерталаца.
Стручњаци мисле како је могуће да је ова нова група заправо предак неандерталаца.
​„Устаљено је мишљење да су неандерталци настали, живели и нестали у Европи. Међутим, могуће је да они нису били искључиво Европљани, већ да су имали и јаку компоненту са Блиског Истока. Постоји могућност да је Нешер Рамла основа за популацију која је колонизовала Европу између два ледена доба“, каже Хершковиц.
На овај начин може се објаснити и присуство фосила са карактеристикама неандерталаца у Азији, додаје израелски професор, наводећи, међутим, да је та идеја за многе провокативна.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала