Весић: Тражићу забрану точења алкохола малолетницима

© Sputnik / Юлия Честнова / Уђи у базу фотографијаБармен у кафићу у Саранску
Бармен у кафићу у Саранску - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2021
Пратите нас
Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је пре пандемије вируса корона имао неколико састанака с полицијом у вези са организовањем журки за малолетнике и да је тражио да се направе заједничке инспекције како би се неки од сплавова где се то дешава, затворили а организатори казнили.
Он је истакао да је "јавна тајна” да се у Београду организују журке за малолетнике, као и то да они имају могућност да за мале паре пију колико год могу с тим да се точи алкохол сумњивог квалитета.
"Како је дошла корона и ванредно стање, организовање журки није било могуће, тако да то више није било актуелно. Међутим, сада када смо изашли из ове ситуације, поново се дешавају сличне ствари", рекао је Весић, а саопштио Беоинфо.
Најавио је да ће одржати састанак са удружењем гимназијалаца који су већ указивали на тај проблем и онда ће са полицијом направити заједничку акцију како би се решио проблем журки за малолетнике.
"Тражићу да точење алкохола малолетницима у било које доба дана буде забрањено. Тражићу да донесемо градску одлуку да се забрани да малолетници буду у ресторанима после одређеног времена. Суштина је да малолетницима није место у ноћним клубовима или ресторанима после одређеног времена. Последња ствар је да се организатори журки, које се праве само за малолетнике, под сумњивим околностима, казне по закону", рекао је Весић.
Он је нагласио да није нормално да се организују журке на које се позивају само малолетници, улаз да буде цена коју они могу да плате и за тај износ пију колико желе.
"Пошто су млади, не могу да попију много и напију се врло брзо, а точи се алкохол из великих канистера који није квалитетан. Не треба да жмуримо пред тим, јер се то дешава. Нису овде само родитељи криви, јер не могу они сами да се изборе са тим, него ово мора да буде друштвена акција.", рекао је заменик градоначелника.
Како каже, мораће да се организује акција у којој ће учествовати Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министрство унутрашњих послова, комунална милиција, градска инспекција, Град Београд, форуми школа, директори школа и родитељи и да се договори како ће ово да буде сузбијено.
Осврћући се на амерички пример где се показују личне карте приликом куповања алкохола, он је истакао да је то обавеза, али да то нико не ради и зато ће неко бити кажњен.
"Такође, када у некој радњи продавци неће да продају малолетним лицима алкохол, има случајева да неко пунолетан купи за њих. У наредном периоду ћу да се бавим и клађењем малолетника. Кладионице поштују то да малолетници не могу да се кладе али ипак испред кладионица стоји малолетник и чека да наиђе неко старији како би му уплаито тикет. Мени је интерес да сачувамо децу и да помогнемо родителима", казао је Весић.
Он је апеловао и на родитеље да не пуштају децу, а посебно малолетну, саме на базене.
"Мислим да деца млађа од 10 година, не могу да буду сама на базену без родитеља, без обзира на спасиоце", закључио је Весић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала