Амерички угао: САД би требало да штите светски поредак од самих себе уместо од Русије

© Фото : PixabayСАД
САД  - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Пратите нас
Пре него што Сједињене Америчке Државе преоријентишу свој спољнополитички правац на наводну заштиту „поретка заснованог на правилима“ од оних који га крше, нека прво преиспитају своје понашање, пише „Нешенал интерест“.
Како наводи аутор чланка Брајан Кларк, поредак који намерава да штити администрација председника САД Џоа Бајдена заснива се на међународном праву које ограничава употребу силе, али Вашингтон и његови европски савезници сматрају да земље, попут Русије и Кине, крше та правила.
Пекинг, на пример, користи своје наоружање како би променио статус кво у Азији, сматра амерички новинар и подсећа да су Кинези изградили у Јужном кинеском мору неколико острва и након тога прогласили свој суверенитет над читавим воденим подручјем. Кларк је оптужио Кину за формирање војних положаја и пребацивање војске на границу са Индијом, као и за редове летове изнад острва Тајван с циљем застрашивања.
Говорећи о Русији, аналитичар је оптужио Москву за политику против Украјине (враћање Крима), поступке на Блиском истоку и јачање утицаја на Арктику.
Међутим, према мишљењу Кларка, поредак заснован на правилима првенствено би требало штитити од самих САД, које их стално крше.
„Постоји значајна разлика између онога што раде Кина и Русија и онога што је учинила Америка... За разлику од ње, Москва и Пекинг живе у подручјима где опасности вребају одмах изван граница. Зато је најбољи начин да не постану жртве тих претњи – контролисање територија на којима они живе“, сматра стручњак.
Истовремено, Вашингтон користи своје оружане снаге за вођење идеолошких ратова, од којих већина нема значаја за безбедност земље, додаје новинар.
Уместо што се уједињују са савезницима у циљу заштите поретка заснованог на правилима који никад није постојао, САД би требало да раде са својим супарницима на решавању безбедносних проблема, сматра Кларк.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала