Симптоми хаоса: Како ће Америка преживети кризе које је потресају? /видео/

CC0 / PxHere / Америчка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Пратите нас
Упркос опсежној медијској операцији прикривања правих размера ситуације, све је теже заташкати поводе за сумњу у менталну кондицију председника САД Џозефа Бајдена. А то је само једна од неуобичајених, премда не и сасвим неочекиваних, криза с којима је у овом тренутку суочен политички систем Сједињених Америчких Држава...
Уз образложење да амерички народ „заслужује потпуну транспарентност у погледу менталних способности свог највишег изабраног лидера“, у отвореном писму адресираном на председника, четрнаесторо републиканских чланова Представничког дома америчког Конгреса траже од Бајдена да се „одмах подвргне тесту когнитивних способности“, те да потом „објави резултате тестирања, како би амерички народ знао какво је ментално и интелектуално здравље њиховог председника“.

Бајденово ментално здравље

Опомињући актуелног председника да нема моралног права да се оглуши о њихов захтев јер је у предизборној кампањи говорио како је „веома расположен“ да америчкој јавности омогући доношење суда о његовим менталним способностима, републиканци из Конгреса наводе да Бајденово „ментално пропадање и заборавност током протеклих 18 месеци постају све видљивији“.
И, у прилог тој својој тврдњи, подсећају да најстарији председник у америчкој историји — у новембру пуни 79 година — није могао да се сети имена шефа Пентагона Лојда Остина, кога је назвао „типом који води ону тамо јединицу“, да му се догодило да побрка доба дана и вечери и да заборави разлог своје посете Хјустону у фебруару ове године, да је описивао како је често посећивао своју болесну мајку — три године након што се она упокојила...
А „Вашингтон пост“ овим поводом истиче и да је први на листи потписника овог захтева за проверу Бајденовог менталног стања конгресмен Рони Џексон, кога је Барак Обама унапредио у чин адмирала и 2013. именовао за свог главног лекара, што је позиција коју је задржао и у потоњој администрацији Доналда Трампа.

Улога ФБИ у нередима на Капитолу

Истовремено пак са јавним изразом сумње у Бајденове менталне капацитете, јавно је изражена сумња и у оно што се догодило приликом нереда на Капитол хилу у Вашингтону 6. јануара, тог „напада на америчку демократију“, који је у корпоративним медијима главног тока упоређиван с Перл Харбуром и 11. септембром.
Амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Нова непријатна ситуација за Бајдена: На самиту Г7 залутао у ресторан /видео/
Један од најутицајнијих гласова конзервативне Америке, водитељ на „Фокс“ телевизији Такер Карлсон указао је ових дана на прилично необичну околност да се широм Америке хапсе обични учесници насилног протеста, али не и неки од идентификованих организатора и поставио питање прикривене улоге коју је у овим догађајима имао ФБИ.
Потпуно очекивано, у одбрану ФБИ стали су, поред осталих, и „Њујорк тајмс“ и „Вашингтон пост“.
„Не, нема никаквих доказа да је ФБИ организовао шестојануарске нереде на Капитолу“, наводи „Њујорк тајмс“ и ту своју оцену базира на исказу „правних стручњака који су рекли да је ова спекулација нелогична и натегнута“, док ће „Вашингтон пост“, још директније, оптужбе на рачун Федералног истражног бироа једноставно отписати као „дивљу и неосновану теорију завере“.
Али прави завереници, узвраћа чувени новинар Глен Гринволд, нису они који постављају релевантна питања, већ „они који се труде да сачувају ФБИ од пружања одговора на та питања“.

Намештање избора

А неугодних питања је све више и поводом оптужби о фалсификовању резултата прошлогодишњих председничких избора. Портал „Рил клир инвестигејшнс“, који свакако нема репутацију теоретичара завере иако нагиње удесно, објавио је своје истраживање из Џорџије у коме се говори о десетинама хиљада фалсификованих бирачких листића — по свој прилици фотокопираних и то на различитом папиру — на којима је било заокружено Бајденово име.
Актуелни председник је, иначе, у Џорџији победио са свега 12.000 гласова предности и то захваљујући огромном броју гласова који су му приписани током ноћи, након што су изборни званичници из владајуће Демократске партије одстранили особе ангажоване на пребројавању гласова у Стејт фарм арени у Атланти. Демократе се сад противе покушајима провере гласачког материјала, а забележен је и интересантан случај провале у складиште у коме се чува спорни материјал...

Даљи раст тензија

Шта се то догађа у Америци? Колико су оправдане сумње у Бајденово ментално здравље, у учешће федералних органа у нереде на Капитолу и у крађу избора? И како те сумње утичу на унутрашњу стабилност ове нуклеарне суперсиле?
Ово су питања о којима су у „Новом Спутњик поретку“ говорили аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић и историчар Саша Адамовић.
„Криза у Америци је озбиљна и траје већ дуже време“, указује Обрад Кесић. „Штавише, уместо да се после онолико контроверзних избора тензије смањују, оне се и додатно подижу због намере демократа да донесу измене изборних закона, уз преношење надлежности на федерални ниво, чему се републиканци оштро противе. А притом најновије анкете показују и да преко 30 одсто демократа сматра да су прошлогодишњи избори за председника били покрадени; с тим што они мисле да је то било потребно.“
„Очигледно је да су се грдно преварили сви који су мислили да ће се ситуација у Америци нормализовати када Доналд Трамп буде био избачен из Беле куће. Криза је исувише дубока да би на тај начин могла да буде разрешена, тим пре што је и само друштво жестоко подељено на два дела, један традиционални и други либерални. Њима је све теже да нађу мирољубиви модус вивенди“, опомиње Саша Адамовић.
Обрад Кесић додаје да је „политички систем у кризи јер елита нема поверења у грађане да ће начинити прави избор, па мисле да зато они треба да га наместе“.
„А у кризи је и економски систем, јер се изгубила вера у моћ тржишта да се регулише, а велике корпорације се уздају у помоћ државе. Све то изазива неповерење обичних људи у читав систем, а последња кап у тој чаши је губитак поверења у изборни процес који се сада догађа. Истовремено, сукоб између две партије претвара се у борбу бити ил‘ не бити, у којој су сва средства допуштена. Па су тако демократе оптуживале Доналда Трампа да је ментално неспособан да буде председник Америке, а ту исту оптужбу републиканци сад износе на рачун Џоа Бајдена“, каже Кесић.

Дискредитација и прогон противника

Додатан проблем представља и све веће неповерење у државне безбедносне агенције које би морале да буду изван међупартијске борбе, као и у медије главног тока које настоје да их заштите од сумњи.
Глен Гринволд тим поводом наводи: „Исмевају се питања о улози ФБИ у 6. јануару зато што ФБИ обликује либералне корпоративне медије... Свако ко не поставља питања, или, још горе, покушава да их делегитимизује, пуки је пропагандиста и нема права да себе назове новинаром.“
„Сви се веома добро сећамо и нечасне улоге коју је ФБИ имао у склапању фамозног ’Стиловог досијеа‘ који је требало да дискредитује Трампа на изборима 2016, а испоставило се да је базиран на пуким клеветама. Те Аугијеве штале Трамп није успео да очисти“, подсећа Саша Адамовић.
А како ФБИ, напомиње Обрад Кесић, „има дуго и добро документовану традицију инфилтрације и усмеравања деловања различитих групација на тлу Америке, веродостојним се чине тврдње да је то учињено и приликом нереда 6. јануара, с циљем потпуне дискриминације Трампа и оспоравања тврдњи о крађи избора. Уосталом, зашто се не објаве снимци сигурносних камера у згради Конгреса од тог дана, него се држе под ембаргом? Где год постоји отпор транспарентности, човек мора да сумња... Због свега тога поједини републикански чланови Конгреса ових дана траже укидање ФБИ јер се меша у демократске земље. То је, за Америку, нечувено“.
„Ови догађаји и прогон учесника тих демонстрација који је уследио, служе и да би застрашили све друге учеснике сличних скупова који су унапред проглашени за домаће екстремисте. Иста је сврха и упозорења на унутрашњи тероризам које износе и Бајденова Бела кућа и ФБИ — као да неко унапред припрема терен за обрачун са неистомишљеницима и да намерава да власт брани на сваки могући начин, па и употребом силе“, сматра Саша Адамовић.
Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Чију агенду спроводи председник Америке? /видео/
Имајући пак то у виду, коментарише Кесић, „још се уверљивијим чине и тврдње да су прошлогодишњи председнички избори заиста били покрадени како би Трамп био свргнут с власти. А они који су учествовали у крађи, сад панично покушавају да сакрију доказе, па је зато и додатно интересантан случај Џорџије, у којој су, упркос наредби суда, с лица места повучени полицајци који су обезбеђивали складиште са спорним изборним материјалом, да би се потом испоставило да је дошло до провале, а притом није реч само о случају Џорџије, већ сличних примера има и Висконсину, Мичигену, Аризони, у Невади је насумичним проверама откривен велики број гласача пријављених на непостојећим адресама... Када се све узме у обзир, јасно је да све ово Америку никако не може да одведе у добром правцу. А притом ни на хоризонту не може да се уочи могућност компромиса међу супротстављеним странама“.
„И зато ће“, предвиђа Саша Адамовић, „криза само постајати још дубља. Тим пре што већ сада можемо да будемо сигурни да ће актуелни режим у САД на следећим изборима употребити сва расположива средства како би спречио понављање оног ’инцидента‘ из 2016. године“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала