Одлука Врховног суда могла би да зада велики удар Фејсбуку

© Фото : ПиксабејФејсбук око
Фејсбук око - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Пратите нас
Врховни суд у Тексасу пресудио је у случају „Хjустон“ да „Фејсбук“ није „територија без закона“ и да може да одговара за акције трговаца људима који користе његову технологију за врбовање и регрутовање деце.
Пресуда је донета у три грађанске парнице у Хјустону које су укључивале жртве трговине људима тинејџерске доби које су своје макрое упознале путем „Фејсбукових“ функција размене порука. Оне су тужили друштвену мрежу у Калифорнији због немара и одговорности за производе, рекавши да „Фејсбук“ није дао никакво упозорење нити покушао да спречи да се трговина сексом одвија на његовој платформама. У тужбама се такође наводи да је „Фејсбук“ имао користи од сексуалног искоришћавања жртава трговине људима.
Судије су пресудиле да жртве трговине људима могу да наставе са парницама на основу тога што је „Фејсбук“ прекршио одредбу Тексашког закона о грађанској пракси и правним легислативама донесен 2009. године, преноси „Инсајдер“ писање „Хјустонске хронике“.
Адвокати „Фејсбука“ тврдили су да је компанија заштићена од одговорности према члану 230 савезног Закона о пристојности у комуникацијама, који каже да оно што корисници кажу или пишу на мрежи није слично медију који преноси исту поруку. У суштини, рекли су, Фејсбук је имун на такве врсте тужби.
„Једно је сматрање интернет платформа одговорним за речи или поступке својих корисника, а савезни преседан јединствено налаже да члан 230 то не дозвољава“, наводи се у мишљењу. „Сматрати интернет платформе одговорним за туђа недела сасвим је друга ствар. Посебно је то случај са трговином људима “.
Правници су објаснили да је Конгрес недавно изменио одељак 230 како би додао могућност грађанске одговорности за веб-локације које крше државне и савезне законе о трговини људима. Рекли су да према измењеном закону државе могу заштитити становнике од интернет компанија које свесно или намерно учествују у трговини људима својим деловањем или нечињењем, наводи се у тексту.
Интернет регрутација за жртве сексуалне трговине порасла је током година, а недавни извештај Института за трговину људима открио је да се већина регрутација у активним случајевима прошле године догодила на „Фејсбуку“.
„Интернет је постао доминантан алат који трговци људима врбују жртве и често их регрутују на великом броју уобичајених веб-локација о друштвеним мрежама,“ изјавио је раније овог месеца извршни директор Института за трговину људима Виктор Бутрос за Си-Би-Ес њуз. „Трговци људима претежно користе ’Фејсбук‘ да би регрутовали жртве у случајевима активне трговине сексом.“
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала