Какве тајне чувају древне куле на Кавказу /фото/

CC BY-SA 4.0 / Timur Agirov / Кула, град Ниј, Ингушетија
Кула, град Ниј, Ингушетија - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Древни архитектонски споменици, који су се до данас сачували, најчешће су култне или религиозне природе. Постоје и монументалне грађевине које су имале практични значај и коришћене су за борбу и становање. По обронцима Северног Кавказа су разбацане камене стражарске куле које су попут светионика на кавкаским планинама.

Кавкаске куле као дела архитектуре

Стражарске куле на Кавказу се сматрају примером и симболом уникатне културе планинских народа. Ове грађевине се данас могу пронаћи на територији Дагестана, Ингушетије, Кабардино-Балкарије, Карачево-Черкизије, Осетије и Чеченије.  
Са економске тачке гледишта ове грађевине су биле скупе и имале су неколико функција, са њих су стражарили, служиле су за одбрану од освајача и коришћене су за становање.
С обзиром да су имале и војни значај доста кула је срушено. Историчари су открили да је већина грађевина припадала неком роду или фамилији. Од почетка изградње до експлоатације није пролазило више од годину дана. У случају да се градитељи нису уклапали у тај рок, род коме је припадала кула се сматрао несрећним.
Куле су грађене обично у близини насеља, док су куле које су припадале роду грађене у центру. Прве куле које, су сачуване до данас, су саграђене у периоду X-XII века и представљају значајне туристичке атракције.

Кула Амирхана у Кабардино-Балкарији

Један систем одбране Черек-Балкарске клисуре је кула Амирхана или Амирхан-Кала. Њену уникатност представља то што је саграђена на стени, висине изнад пет метара. Она је саграђена негде око XVII-XVIII века према захтеву једног поглавара рода Амирханових.
На североисточном делу куле постоје врата, насупрот њему се налази прозор, а на северозападном делу се налази пушкарница. Двоспратна кула је саграђена од камена.

Кула у насељу Хулам

На левој страни Хуламо-Безенгијске клисуре у Балкарији над Хуламом се налази стражарска кула, на локацији до које је тешко доћи. Једини пут којим се до ње може доћи је опасна и кривудава планинска стаза, која се завршава код зида Хуламске куле између стена.
CC BY-SA 4.0 / Timur Agirov / Комплекс кула Хамки, Ингушетија, Русија
Комплекс кула Хамки, Ингушетија, Русија - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Комплекс кула Хамки, Ингушетија, Русија

Комплекс кула Болат-Кала

У Чекер-Балкарској клисури се налази комплекс кула Балат-Кала. То је највеће утврђење у региону, чија је изградња почела у XII веку. Касније је саграђена кула са две просторије, са прозорима и пушкарницом.  
Комплекс је имао један улаз у зиду, који је уз литицу, тако да непријатељ није могао ни да приђе. Комплекс је могао да издржи масовне нападе непријатеља. У једном углу главне куле је саграђено неколико бунара у којима је чувана храна.

Кула Мамија-Кала у Карачајево-Черкесији

Кула Мамија-Кала је саграђена на планини кала-Башња око в XIII-XIV века. Ово је јединствена грађевина у Приелбрусу, као и најстарија сличног типа у Карачајево-Черкесији. То је утврђење које штити насеље Хузрук. Основа куле је квадрат.
Стражарска кула је направљена из тесаног камена и кречњака, вишеспратна је и у њој се налази бунар у коме се чувала храна, вода и резерве горива.

Стражарска кула становника села Мусрух

Ова кула се налази у селу Мусхрух Шамиљског рејона Дагестана и једна је од највиших кавкаских кула које су сачуване до данас. Саграђена је у периоду XV-XVI века како би се бранили становници који живе у долини Гидатл. С обзиром да је висока са ње се фантастично види цела околина.
CC BY-SA 4.0 / Timur Agirov / Куле у насељу Ерзи, Ингушетија, Русија
Куле у насељу Ерзи, Ингушетија, Русија - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Куле у насељу Ерзи, Ингушетија, Русија

Стражарска родовска кула становника Ицари

Поред насеља Ицари Дахадајевског рејона Дагестана се уздиже стражарска кула саграђена у XIV век. У односу на остале кавкаске куле, ова нема квадратну основу, већ круг. Саграђена је од необрађеног камења, које је спајано глином.
Овај архитекстонски стил је карактеристичан за већину кула на територији Дагестана. На свим нивоима куле, у зидовима дебљине два метра, се налазе пушкарнице. Кула Ицари се сматра највећом кулом која је сачувана до данас. После рестаурације грађевина је унета у списак споменика архитектуре савезног значаја.

Комплекс кула Ерзи

Комплекс се састоји од 31 куле, које су саграђене у периоду XIV до XVII  века и налазе се у природном резервату Ерзи Џејрахског рејона Ингушетије. Комплекс се матра најбоље сачуваним и највећим на Северном Кавказу.
Кула Ерзи нема класичан темељ. Саграђена је од великог тесаног камења на стени, има пет нивоа и планинама је добро заштићена.
Посматрајући ове куле постаје јасно колико је био тежак живот народа који се вечно борио за земљу. Камене куле сада стоје као тихи стражари у позадини величанствених врхова Северног Кавказа.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала