Командант Кфора: Одлазак на север Косова тек после мог одобрења

© Tanjug / Сава РадовановићПрипадници КФОР-а у Косовској Митровици
Припадници КФОР-а у Косовској Митровици  - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Пратите нас
Командант Кфора Франко Федеричи изјавио је да припадници Косовских безбедносних снага могу да оду на север КиМ само ако од њега добију дозволу.
Федеричи је у интервјуу за ТВ Кљан Косова рекао да је став НАТО-а о КБС-у јасан и да Алијанса доследно подржава развој КБС-а у оквиру њиховог првобитног мандата, у сврху цивилне заштите.
Командант Кфора је поновио да НАТО очекује поштовање споразума који су привремене приштинске институције потписале са Алијансом по том питању.
Оценио је и да је безбедносна ситуација на КиМ стабилна и да је КФОР пажљиво надгледа.
"И даље смо потпуно усредсређени на свакодневну примену мандата мисије Кфора на основу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, како бисмо осигурали безбедно окружење и слободу кретања на добробит свих заједница“, рекао је Федеричи.
Истакао је да је Кфор спреман да предузме неопходне мере за спровођење мандата УН, оценивши да је тзв. Косово постигло много у погледу безбедности последњих година, али да и даље постоје изазови, укључујући утицај организованог криминала, илегалних економских активности и штетну реторику засноване на етничкој припадности.
Одговарајући на питање о одлуци општине јужна Косовска Митровица да обезбеди простор за изградњу касарне КБС-а на северу КиМ, он је рекао да је то одлука привремених косовских институција и да то није питање за Кфор.
Федеричи је рекао да Кфор прати ситуацију, комуницира са свим институцијама и заједницама на КиМ и има сталне контакте са министром одбране Србије, као и са међународним организацијама на Косову, посебно са ЕУ.
Одговарајући на питање да ли то што је КБС недавно први пут учествовао у вежби „Бранилац Европе 21“ сигнал да процес трансформације КБС-а добро напредује, командант КФОР је рекао да је потребан дуг процес да би били промењени тренутни капацитети КБС и да би оне постале војска.
Федеричи је указао да се то не постиже преко ноћи или само доношењем закона и да ће за то бити потребно много година.
"Став НАТО-а о КБС-у је јасан и доследан. Подржавамо развој КБС-а у његовом првобитном мандату, као снага цивилне заштите“, закључио је Федеричи.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала