Битка за европски трон: Српкиње против српске снајке, Француска против традиције

© AFP 2023 / JOSE JORDANКошаркашице Србије прослављају победу над Белгијом на Европском првенству
Кошаркашице Србије прослављају победу над Белгијом на Европском првенству - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Пратите нас
После велике драме коју су наше кошаркашице прво режирале, а онда и преживеле синоћ у Валенсији, вечерас од 21 сат нас чека права посластица: реприза финала из 2015. године у коме су Српкиње освојиле једино, а надамо се не и последње, европско злато!

Шта рећи о ривалу у борби за злато? 

Францускиње ће, вечерас у Валенсији, имати три ни мало лака противника.
Кошаркашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2021
Српкиње кроз драму до финала Европског првенства!
Први су наше девојке које су на овом првенству показале и доказале да су међу најбољим светским екипама и да могу да играју са свима.
Други, и можда кључни, противник екипе Валери Гарније биће психолошке природе - француске кошаркашице су изгубиле четири последња финала које су играле.
Трећа ствар је опет везана за психологију. Наиме, ради се о „нерашчишћеним рачунима“ између француске селекторке и Марине Маљковић, због чувеног тајм аута који је наша селекторка позвала 15 секунди пре краја последњег финала и слања повређене Ане Дабовић на терен, што је Гарнијеова, изгледа, схватила као „покушај понижавања“ своје екипе.
​Ако селекторка Француске не уђе у дуел хладне главе и схвати га као прилику да се „освети“, и то ће бити велики проблем за француску екипу.
Међутим, постоји и традиција која не иде у прилог нашим девојкама. Од четири дуела која су Српкиње играле са Францускињама, наше девојке су добиле само један – онај у финалу ЕП 2015. године. Последњи дуел, у групној фази ЕП 2017. Србија је изгубила прилично убедљиво (73-57).

Игра Францускиња се врти око трија Андан Мијем – Сандрин Груда – Валеријен Вукосављевић

Да, добро сте прочитали последње име.
Ради се о девојци коју од раније знамо као Валеријен Ајаји, а која је у међувремену постала српска снајка – удајом за нашег кошаркаша Филипа Вукосављевића.
Кључ ће, дакле, бити заустављање овог сјајног тројца!
Статистички гледано, наше девојке су на овом шампионату боље од Францускиња у шуту за два поена (50.2% - 48.6%), лошије у шуту за 3 поена (38.2% – 31.7%), док су две екипе подједнако добро шутирају са линије пенала (по 83.1%).
Оно што би могло да буде главни проблем за нашу репрезентацију је доминација Францускиња у скоку, и то дефанзивном. Вечерашње ривалке изабраница Марине Маљковић изузетно добро „граде рекет“ и у просеку имају 33 дефанзивна скока по утакмици, наспрам наших 26. Са друге стране, имамо малу предност у офанзивном скоку: Српкиње их у просеку имају 14, а Францускиње 12 по утакмици.

Коме дати предност у вечерашњем финалу?

Да кренемо од Француске.
Прво, можда је време да изабранице Валери Гарније „разбију малер“ и коначно се, након четири изгубљена финала, у једном попењу на победничко постоље.
Друго, ово ЕП је, вероватно, последње такмичење (поред ОИ у Токију) које ће за репрезентацију играти Мијем и Груда, па би могле да, коначно, једно заврше и са најсјајнијим одличјем.
Треће, Француска је, реално гледано, можда и најкомплетнија екипа на турниру, па је и то значајан фактор који може имати утицај на потенцијално злато.

А Србија…

Под један, фактор звани Соња Васић! И она се, попут већ поменутих Францускиња, на овом ЕП и Олимпијским играма опрашта од дреса репрезентације. Не сумњамо да ће покушати да тај опроштај буде златан.
Кошаркашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Краљице драме – како је Србија умало сама себе уништила /видео/
Под два, фактор звани Марина Маљковић и сјајна одбрана која је красила наше кошаркашице на овом ЕП. Али, у борби за злато и са изузетно нападачки потентном Француском, то мора бити бар за степеник боље од оне одигране против Шпаније и Белгије.
И треће, да искористимо француски израз – дежа ви! Искуство наших девојака из 2015., плус психолошки притисак на ривала због гомиле изгубљених финала у току последње деценије, и мањи притисак наше у односу на француску јавност за јуриш на пехар, могли би бити кључне предности Српкиња у финалној утакмици.
Срећно, девојке! 
Па да се вечерас, у Валенсији, око 23 часа са победничког постоља заори „Боже правде“, а не „Марсељеза“!
Шамар политичарима у БиХ: „Новац који сте спремили дајте школама кошарке“ /видео/
Соња је објаснила Европи: Србе никада не треба да разбесните!
„Белци нас не желе, ту је само један Босанац“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала