Митрополит Јоаникије на Газиместану: Косовски завет је темељ слободе

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2021
Пратите нас
Косовска жртва, која је уграђена у темеље српске историје, остала је главна тема српске новозаветне мисли, књижевности и уметности, те је зато косовски завет темељ слободе и стварања српског народа, рекао је митрополит Јоаникије у видовданској беседи на Газиместану.
Митрополит се обратио непосредно након опела Косовским јунацима који је служио заједно са патријархом, владиком Теодосијем и другим архијерејима.
„И косовска жртва је и дан данас извор нашега надахнућа, извор воде живе, духа светога, јер нас Господ милује због светога кнеза Лазара и косовских јунака и свих оних који су њиховим путем ишли и њиме следовали, и животе своје полагали и главе давали за веру и за своју отаџбину, од тада па до дана данашњега, а то је великомноштво српских мученика, од Косова па све до Јасеновца и до Кошара“.
Свако ко је сабран у заједници и у сећању изнова обнавља косовски завет, навео је митрополит, те је хришћанска мисија да шири љубав и заједништво.
„Прво у нашој кући да се не делимо, да се миримо, духа светога Косовскога кнеза Лазара и свим онима онима који су за њиме ишли и страдали до данашњега дана, да се миримо, да превазилазимо своје неспоразуме, да се објединимо, нађемо снаге да идемо даље. Јер је наша снага у јединству, а не у свађама и у раздору, не дао Бог“.
Поновио је као посебно лепу реч „очев дом“ коју је у ранијој беседи у Грачаници употребио патријарх.
„Ма где ишли и где год се налазили, када дођемо на Косово, свако од нас осећа ма где се родио, да је свој на своме рођеном огњишту. А то није осећање ни мржње, ни пакости, нити освете, нити било чега другога, него осећање љубави и племенитости“, навео је митрополит.
Позивајући људе да се враћају на Косово и буду са српским народом, нагласио је да тиме задобијају благослов.
„И ако кажемо да помажемо наш народ на Косову и Метохији, помаже он нама који долазимо овде и који добијамо благослов и од светиња и од народа који носи свој крст, и одано чува завет светог Кнеза на Косову и Метохији“.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала