Русија: Очекујемо транспарентно повлачење америчког оружја из Украјине након агресивних вежби

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмеричко-украјинске војне вежбе "Морски поветарац 2019" на Црном мору
Америчко-украјинске војне вежбе Морски поветарац 2019 на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2021
Пратите нас
Руска делегација не преговорима за војну безбедност и контролу наоружања у Бечу позвала је Вашингтон на транспарентност у повлачењу савременог наоружања из Украјине по завршетку украјинско-америчких вежби „Морски поветарац 2021“ (Sea Breeze 2021).
„Надамо се да ће након вежби Сједињене Америчке Државе показати транспарентност у повлачењу савременог оружја, муниције и материјалне имовине из Украјине, како не би доспело у руке војних и националних формација у Донбасу“, наводи се на Твитер-налогу делегације.
​Истовремено, делегација сматра да војне вежбе не доприносе јачању безбедности у региону.
„Примећујемо да размере и агресивност вежби 'Sea Breeze 2021' не доприносе безбедности на Црном мору. Позивамо САД и њихове савезнике да одустану од извођења војних акција тамо где већ постоје регионалне мере за јачање поверења и безбедности“, саопштила је делегација.
Званична церемонија отварања вежби одржана је у Одеси. Маневри ће трајати од 28. јуна до 10. јула на Црном мору. У њима учествује пет хиљада војника и 32 брода из 32 земље.
Раније је Шеста флота ратне морнарице САД саопштила да је амерички ракетни разарач „Рос“ (USS Ross) стигао у Одесу како би учествовао у вежбама „Морски поветарац“ које се одржавају сваке године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала