Руски министар здравља: У Русији нико није умро након вакцинације против ковида

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПункт за вакцинисање у тржном центру у Москви
Пункт за вакцинисање у тржном центру у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2021
Пратите нас
У Русији није био ниједан смртни случај директно повезан са вакцинацијом против вируса корона, саопштио је руски министар здравља Михаил Мурашко за телевизију „Први канал“.  
Министар је додао да је било случајева компликација након вакцинације, али да су они били директно повезани са болешћу у светлу које је спроведена вакцинација.
„Сваки случај се истражује, стога сваку компликацију која се појави... мора размотрити комисија“, нагласио је он.
Према његовим речима, око 30 одсто вакцинисаних држављана Русије води дневник самопосматрања. Међу најчешћим компликацијама након вакцинације су бол на месту инјекције и краткотрајна повишена температура.
Министар је такође подсетио да нова инфекција вирусом корона утиче на све системе људског организма и да тога нема, стопа смртности у земљи била би мања.

Одобрење за „Спутњик Ве“ у Европи

Мурашко је саопштио да се рад на добијању дозволе за употребу руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) против вируса корона у Европској унији одвија према плану.
„Инспекције су у току, рад се наставља. То није наша процедура, нећу да говорим о томе, али у сваком случају крећемо се према распореду“, одговорио је министар на питање о могућим роковима за регистрацију „Спутњика Ве“ у Европској унији.
Руска вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Русија: ЕУ намерно одуговлачи са регистрацијом „Спутњика Ве“, то је аморално
Према његовом мишљењу, они који сумњају у потребу за вакцинисањем, могли би да промене своје мишљење после одобрења руског препарата у Европској унији.
Масовна вакцинација у Русији почела је 18. јануара. Према последњим подацима у Русији је вакцинисано 23 милиона становника. 
Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је регистрована у 70 земаља са укупном популацијом већом од 3,2 милијарде. Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
Европска агенција за лекове (ЕМА) започела је проверу руске вакцине 4. марта.  
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала