Британац који је хтео да „украде“ Србији Новака сад теши сина

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, победом над Џеком Дрејпером стартовао је такмичење на Вимблдону. Занимљивост је да је отац младог Британца, Роџер, пре 15 година покушао да наговори Новака да више не игра под заставом Србије.
Сјајан старт на трећем Гренд слему у сезони имао је најбољи српски тенисер. Деветнаестогодишњи Дрејпер пружио је добар отпор у првом сету који је и освојио, али то је на крају било једино што је приказао на домаћем терену.
Новак је потом за три деонице противнику дозволио само пет гемова, те експресно заказао меч другог кола најугледнијег Гренд слема на Туру.
Оно што је занимљивост у вези са Џеком Дрејпером, то је да је сада већ далеке 2006. године, када је он имао непуних пет година, његов отац Роџер био на челу Тениске асоцијације Велике Британије и користећи свој положај нудио Новаку британско држављанство.
Поред пасоша биле су ту бројне привилегије, све у циљу да се Ендију Марију придружи још један велики таленат који би наступао под заставом Уједињеног Краљевства.
Новак је рекао „не“, а остало је историја...
„Ја сам Србин, поносан сам на то што сам Србин, нисам желео да то упропастим само зато што бих на другом месту имао боље услове. Не бих осећао припадност. Одлука је била моја“, била је порука Ђоковића који је тада био међу 40 најбољих тенисера АТП листе.
Ипак се и после тога спекулисало да прича око „трансфера“ Новака у Велику Британију није завршена, али то је био последњи трзај британске јавности у циљу „отимања“ најбољег тенисера света.
Иначе, и пре ове 2006. године постојали су покушаји Британаца да доведу Новака још док је био јуниор.
„То је било веома примамљиво за моје родитеље у том тренутку јер би решило бројне проблеме. Моји родитељи би добили посао, ми кућу, била је сјајна понуда. Нисмо је прихватили, ризиковали смо, некако, нисам имао добар осећај за то“, рекао је касније Новак у разговору са Грејемом Бесинџером.
Ђоковић ће у другом колу Вимблдона играти против Кевина Андерсона који је победио Марсела Бариоса после велике борбе и четири сета игре. 
Новакова „рафална паљба“ /видео/
Ђоковић: Не сећам се да сам оволико падао /видео/
Реприза финала 2018. – Ђоковић сазнао име ривала у другом колу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала