Бугарски политичар одбрусио Дачићу: Када ћете осудити злочине над народима у поробљеној Југославији?

© Flickr / Klearchos KapoutsisЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
Србија и даље није осудила злочине почињене над народима у поробљеној Југославији, изјавио је бугарски европосланик и заменик председника странке ВМРО БНД Ангел Џамбазки поводом прошлогодишње изјаве председника Скупштине Србије Ивицу Дачића о „фашистичким злочинима Бугарске против Македоније“.
Бугарски европосланик позвао је српског политичара да објасни своје становиште. Према његовим речима, он је од Дачића захтевао одговор током седнице одбора за спољне послове Европског парламента, „јер је историјска истина да су Бугари у Македонији дочекивани као ослободиоци“.
Истовремено, Џамбазки га је позвао да исприча о раду југословенских специјалних служби и „поробљеној“ Југославији.
„Господин Дачић би требало да одговори на питања против кога је био подигнут Тиквешки устанак (побуна ВМРО у Македонији против Срба 1913. године) и када ће Србија отворити досијее Управе државне безбедности (УДБА) и Одељења за заштиту народа (ОЗНА). Република Србија такође мора да саопшти када ће осудити злочине почињене над народима у поробљеној Југославији. Јер, свака жеља за придруживањем ЕУ има своју цену“, написао је бугарски европосланик у понедељак на Фејсбуку.
Подсетимо, Дачић је у децембру прошле године изјавио да Македонци не би требало да називају период бугарске владавине у Македонији током Другог светског рата „администрацијом“.
Како је рекао, „бугарска окупација била је део Хитлерове коалиције“.
„Бар ми, који живимо у јужном делу Србије, врло добро знамо колико су озбиљни били злочини Бугара. То није била администрација“, рекао је раније Дачић.
Иначе, није први пут да Џамбазки одговара на критике Србије упућене Бугарској. Он је у мају апеловао на Европску комисију да захтева одговор Београда због изјаве српског политиколога Драгана Симеуновића о томе како су Бугари мучили своје жртве у 20. веку.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала