Истина о последицама НАТО бомбардовања – први пут на једном месту 

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање монографије "Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999."
Представљање монографије Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Молимо, тражимо и упозоравамо да треба искористити прилику да се институције Србије, научници и истраживачи уједине у заједничком напору да се испитају последице НАТО агресије по животну средину и становништво“, поручено је на данашњем представљању монографије „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“ у Дому Војске у Београду.
Монографију „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“ припремило је Друштво Србије за борбу против рака у сарадњи са Иницијативом стручњака за утврђивање истине о последицама НАТО бомбардовања. Уредници монографије су др Зорка Вукмировић и проф. др Даница Грујичић.

Монографија о последицама НАТО бомбардовања

Др Даница Грујичић осврнула се на последице НАТО бомбардовања по здравље становника Србије:
„Имали смо много већи број деце са малигнитетима. Онда су код деце и младих почели да се јављају тумори који нису били карактеристични за њихов узраст. Приметили смо да су тумори почели да мењају своју природу и постају отпорни на терапију. Поред малигнитета код онколошких болесника, приметили смо патолошке трудноће, аномалије код новорођенчади, аутоимуне болести и стерилитет код младих брачних парова“.
Она је подсетила на разарање животне средине током бомбардовања и указала на то да је 1999. године у овом делу света направљен екоцид, док је данас заштита околине тема од изузетног значаја.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање монографије "Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999."
Представљање монографије Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Представљање монографије "Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999."
Представљање монографије „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“
Генерал у пензији Слободан Петковић рекао је да је агресор користио муницију са осиромашеним уранијумом у бомбардовању, упркос последицама које са собом носи, да би показао своју снагу и оставио у Србији радиоактивни отпад који је био дужан да складишти по прописима, на својој територији.
„Најинтензивнија дејства су била на Косову и Метохији на правцу Призрен, Ђаковица, Дечане, Пећ и у рејонима Урошевац и Ђураковац. Битно је истаћи да је највећи број удара извођен у последњих 10 дана рата, што недвосмислено говори о намерама да се што више ракетног отпада остави на чување у Србији. Ни ове године, када се на свим нивоима обележава годишњица НАТО агресије на Србију и када је извршена промена структуре власти, није се ништа урадило да се формира тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања по животну средину и здравље становништва Србије“, истакао је Петковић.

„Нема политике која то може да оправда“

О Косову и Метохији и УН на представљању монографије је говорио бивши амбасадор Југославије у УН Владислав Јовановић, који је истакао да је на Косову ситуација статична и да агресор није у могућности да испуни свој наум – да присвоји део територије Србије како би је поклонио националној мањини у виду нове државе.
„То је нешто што није забележено у пракси међународних односа. Оно што су урадили није прихватљиво ни са једне стране. Двадесет друга година већ пролази од НАТО агресије, а статус кво и даље траје, али не на обећавајући начин који су очекивали, већ на потенцијално срозавајући. Зашто? Зато што се свет изменио. Косово стоји, не развија се ни унутра ни споља, не само због политике Србије, него и због промењене међународне свести. Свет зна да су они прекршили низ међународних закона и правила и то не може да прође код просвећеног света. Нема политике која то може да оправда“, нагласио је Јовановић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање монографије "Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999."
Представљање монографије Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Представљање монографије "Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999."
Истина о последицама НАТО бомбардовања – први пут на једном месту 
Присутнима се обратила и др Зорка Вукмировић:
„Ова монографија је намењена будућим докторима, да укључимо младе у тај национални пројекат који заговарамо четири године и истрајавамо у тој идеји. Направили бисмо методологију која је универзална, не би била само за овај случај, него и све остале“.
Говорници су на крају догађаја изразили захвалност академику Марку Анђелковићу и проф. др Петру Пфендту, члановима тела који су у међувремену преминули.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала