Једина српска прашума: Место где стабла умиру природном смрћу /фото, видео/

© Фото : Јутјуб/Al Jazeera BalkansПрашума у Србији
Прашума у Србији - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
Испод Кучајског неба, на 37 хектара, крије се права оаза нетакнутог мира и строги резерват природе прве категорије под заштитом државе.
Реч је о јединој српској прашуми у којој владају само правила која је природа прописала. Њих три века, а можда и дуже, људи нису прекршили. 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Sageo (@lukagajic__)

Заштитини знак овог природног блага источне Србије представљају столетна стабла букве која овде расту дуже од 350 година. Импресивном висином која достиже и до 45 метара и раскошним зеленим крошњама, ова стабла Винатовачи дају посебан шарм и лепоту.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Avanture po Srbiji cvetić 🌺 (@avantureposrbijicvetic)

Поред фасцинатног зеленила које одмара очи, у јединој прашуми у Србији наићи ћете и на разнолико биљно растиње и дивљач. Не смемо да заборавимо ни умирујуће звуке леве притоке реке Ресаве – поток Винатовац. Његово жуборење и савршено чист ваздух одвешће вас у неку другу димензију, ону у којој је природа препуштена самој себи, преноси Нова.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ada Karahasan (@zoja.bre)

Оно што је, такође, карактеристично за овај нестварни рај на земљи јесте да овде не само да није посечено ниједно стабло већ ни однето или померено. Једноставно, кад неко дрво падне под утицајем снега, ветра или од старости, остаје у прашуми, не дира се. А то значи: потпуно очувана природа, без и најмање људске интервенције.
Специфичан природни резерват мрачне букове шуме налази се на надморској висини од 640 до 800 метара и још увек представља скривени драгуљ који није познат широј јавности. Због тога је јединствено искуство и непоновљива авантура шетати подручјем нетакнуте природе уз велику напомену – да не уништавамо и чувамо наша природна богатства!
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала