Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Москва: Цели окрузи у Авганистану сами падају у руке талибанима

© AP Photo / UncreditedТалибани
Талибани - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
Рано је доносити закључке о томе да је радикални покрет „Талибани“ заузео већи део Авганистана, талибани контролишу многе округе, али не и центре провинција, изјавио је за Спутњик специјални изасланик руског председника, директор Другог одељења за Азију руског Министарства спољних послова Замир Кабулов.
„Да, талибани преузимају контролу над окрузима, али већину тих округа не заузимају силом, већ авганистански војници одатле одлазе, просто беже“, рекао је Кабулов.
Како истиче, војне јединице се концентришу у административним центрима,  „и напуштају све положаје и округе“.
„Предају их деморалисане оружане снаге. Не заузимају талибани округе, него им они сами 'падају' у руке“, прецизирао је специјални изасланик руског председника.
Притом је додао да се ради о 50 или 60 округа, те је рано говорити о томе да талибани преузимају контролу над читавом територијом земље.
„У Авганистану има око 300 округа, ако ћемо о томе. Стога, да, сезона борби је у току, ја сам још на пролеће говорио да ће он бити 'по распореду'. Али ако би талибани заузели бар један или два центра провинција за то време, могли би се доносити закључке. Они нису заузели ниједан што говори о томе да су и код њих ограничене могућности“, закључује Кабулов.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала